A pikkelysömör és az érzelmek

Hogyan javítson önbecsülésén?

A pikkelysömörrel való együttélés néha olyan, mint egy érzelmi hullámvasút. Nem csak a fájdalmat és a viszketést kell elviselni, hanem a külseje miatti szégyenérzetet és a mások reakciójától való félelmet is.

Nem csoda, ha a pikkelysömörrel élők gyakran számolnak be lehangoltságról, depresszióról, idegességről vagy szégyenkezésről, ezek az érzések az életüket is negatívan befolyásolják.

Az önbizalom erősítése

Az énképünk tulajdonképpen a bennünk zajló érzelmek visszatükröződése. Általában hajlamosabbak vagyunk a bőrünk kinézete miatt aggódni, ha egyébként is elégedetlenek vagyunk önmagunkkal. A stabil önbecsülés tényleg sokat segíthet.


Teljesen természetes, hogy a pikkelysömör miatt zavarban van vagy szégyelli magát, de ez nem jelenti azt, hogy el is kell fogadnia ezeket az érzéseket.

Az önbecsülés azt jelenti, hogy szeretjük és elfogadjuk önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Igyekezzen összetettebb módon vizsgálni önmagát - ne feledje, hogy a pikkelysömör csak egy kis része a külső megjelenésének, és a külső megjelenése csak egy kis része önnek, más tulajdonságai, pl. az intelligenciája, kedvessége és humora legalább annyira meghatározza önt!


Gondolkodjon pozitívan!

A pozitív gondolkodás nagyon fontos az önképe szempontjából, főleg azért, mert visszaszorítja a negatív érzéseket. Ha mindennek a rossz oldalát nézi, az rossz érzéseket is kelt önben, ami pedig újabb ártalmas gondolatokhoz vezet.

Tehát igyekezzen önmagát és másokat is pozitívan szemlélni! Mondani persze könnyű, de számos olyan módszer létezik, amivel fenntarthatja a pozitív hozzáállást, például

  • Azzal foglalkozzon, amit szeret magában! Minden reggel nézzen tükörbe és emlékeztesse magát arra, hogy vonzó a mosolya, vagy meg tudja nevettetni az embereket. Később, ha napközben a pikkelysömörrel kapcsolatos negatív gondolatok jár a fejében, tudatosan koncentráljon a pozitív tulajdonságaira.
  • Leljen rá az örömteli dolgokra! Gondolja végig, hogy milyen tevékenységek okoznak örömet és töltik fel energiával önt. Például együtt lenni a barátaival, focizni, romantikus vígjátékokat nézni vagy táncolni. Bármelyiket szereti is, a lényeg, hogy minél többször szerepeljen a mindennapi életében.

Teljesen természetes, hogy a pikkelysömör miatt zavarban van vagy szégyelli magát, de ez nem jelenti azt, hogy el is kell fogadnia ezeket az érzéseket.

Ha a fenti egyszerű tanácsok követése, valamint a barátai és a családjának támogatása még nem elég, és még mindig idegesnek és lehangoltnak érzi magát, beszéljen az orvosával! Ő segíthet vagy szakemberhez küldheti. Az ilyen érzéseket egyáltalán nem kell elfogadnia és az élete részének tekinteni.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!