A pikkelysömörről beszélni jó!

Miért fontos, hogy nyíltan beszéljen a pikkelysömörről?

Szégyenkezik pikkelysömöre miatt? Nincs egyedül. Pedig a pszoriázisban, éppúgy, mint más betegségekben, semmi szégyellnivaló sincs. Mégis gyakori ez az érzés. Sőt, egy felmérés szerint, a pszoriázissal élők 73%-a érzi magát zavarban az állapota miatt. Mivel ez nagyon gyakran előforduló érzés, fontos, hogy kezelni tudja őket, és ne hagyja, hogy befolyásolja az életminőségét!

Természetes, ha bizonytalannak érzi magát

Sajnos, a zavar és a szégyenkezés miatt sokan megpróbálják eltitkolni a pikkelysömört. Bár ez érthető, de érzelmileg nagyon megterhelő.

A zavarbaejtő helyzetek (pl. úszás, kézfogás) elkerülése eleinte ésszerűnek tűnhet, de hosszabb távon rossz hatással van az életére. Nem csökkenti a szégyenérzetet, sőt, egyre jobban fog aggódni a külső megjelenése miatt.

A pikkelysömör rejtegetésének vannak testi következményei is. Ha mindig elfedi hosszúnadrággal, hosszú ujjú inggel/blúzzal és sállal a pszoriázisos területet, akkor egyrészt nyáron nagyon melege lesz, másrészt a bőre nem részesül a közepes intenzitású napsütés jótékony hatásaiból.

Éljen aktív társasági életet!

Fontos, hogy a környezetétől megkapja a szükséges érzelmi támogatást, és ne zárkózzon el. Ne akarjon mindig mindent egyedül megoldani! Bármilyen nehéz is eleinte, számos előnnyel jár, ha őszintén beszél a pikkelysömörről a barátaival, családjával, kollégáival és a munkaadójával –például sokkal szélesebb támogatói körre és megértő kollégákra tesz szert, valamint az otthoni életminősége is javul.

Ha úgy dönt, hogy szól másoknak is az állapotáról, íme néhány gyakori helyzet, valamint néhány tanács a kezelésükre:

A félreértések eloszlatása

Az egyik felmerülő probléma, hogy az emberek nem tudják, mi a pszoriázis. Olyan is akad, aki attól fél, hogy elkapja, tehát meg kell őket nyugtatni, hogy ez lehetetlen, és egyszerűen, célratörően elmagyarázni nekik, mi is ez az állapot.

Például, elmondhatja nekik az alábbiakat: "Biztos tudod, hogy a bőr három vagy négy hetente mindig megújul. Az én bőröm túl gyorsan működik. Három vagy négy naponta megújul, és így az új bőrsejteknek nincs elég idejük teljesen kifejlődni. Ezért fájdalmas és pikkelyes a bőröm."


A pszoriázis miatt semmi szégyenkezni valója nincs, ha beszámol az állapotáról, könnyen lehet, hogy ismerősei megértik és támogatják.

Hogyan beszéljen a partnerével a pszoriázisról?

Bármilyen közel áll is önhöz, partnere akkor sem tudja pontosan, hogy min megy keresztül. Lehet, hogy nehéz ennyire megnyílnia előtte, de partnere megértésével és támogatásával sokkal hatékonyabban tudja kezelni állapotát. Talán ő maga is megkönnyebbül, ha elmondja neki, hogy milyen gyakorlati és/vagy érzelmi támogatást tud nyújtani.

A család támogatása

A pszoriázis megterhelő lehet a családi kapcsolataira nézve is. Az állapota miatt a családtagjainak több feladata lehet, például segíteniük kell a helyi kezelésben. A közös családi programokra is kihat, ha nem szívesen megy bizonyos helyekre, például uszodába. Ne hagyja, hogy a pszoriázis tönkretegye a családi életét! Ha nyíltan és őszintén elmondja, hogy milyen az állapota, szerettei is könnyebben tudnak segítséget nyújtani.

Hogyan beszéljen a kollégákkal a pszoriázisról?

A pszoriázis sokféleképpen kihathat a munkahelyi életére, például kezelnie kell a látható plakkok miatt kíváncsiskodó kollégákat, vagy a fellobbanások illetve az általuk okozott érzelmi állapot miatt néha hiányzik majd a munkából. Tehát érdemes átgondolni, hogyan kezelje az esetlegesen felmerülő problémákat, és hogyan tájékoztassa a kollégákat az állapotáról.

Ha meghozta a döntést, hogy szól nekik, gondolja át alaposan, hogy mit (és mit nem) mondk el. Általában véve érdemes egyszerűen, célratörően beszélni a helyzetéről. Fontos kihangsúlyoznia, hogy kezeli az állapotot, nem fertőző, és a munkamorálját nem befolyásolja.

Szélesebb körű támogató csoport

A pszoriázis miatt semmi szégyenkezni valója nincs, ha beszámol az állapotáról, könnyen lehet, hogy ismerősei megértik és támogatják. Bár nem könnyű, de próbála meg a helyén kezelni a dolgot! Alig van olyan ember, aki teljesen meg lenne elégedve a saját testével, és szinte mindenki tudja, milyen érzés időnként zavarban lenni, elbizonytalanodni.

Teljes mértékben a saját döntése, hogy kinek szól, de kellemesen meg fog lepődni, hogy mennyi támogatást kap.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!