Érezze jól magát a bőrében!

Az önbizalomhiány és a feszélyezettség kezelése

Szégyenkezik pikkelysömöre miatt? Nincs egyedül. Pedig a pszoriázisban, éppúgy, mint más betegségekben, semmi szégyellnivaló sincs. Mégis gyakori ez az érzés. Sőt, egy felmérés szerint, a pszoriázissal élők 73%-a érzi magát zavarban az állapota miatt.


Bár természetes, hogy a pszoriázis miatt zavarban van, de fontos, hogy az érzés ne akadályozza a terápiát, és ne csökkentse az életminőségét.

A pszoriázissal nehéz együtt élni

A krónikus bőrproblémával való együttélés lelki hatásait nem szabad alábecsülni. Bőre látványa miatti feszélyezettség következtében előfordulhat, hogy kevesebbet jár társaságba, nem alakít ki baráti vagy még szorosabb kapcsolatokat, sőt a munkahelyi előmenetelére is kihathat. Ha szégyelli az állapotát, akkor általában igyekszik el is titkolni, ami érzelmileg igen megterhelő.

Emellett felmerülnek fizikai következmények is. Ha mindig hosszúnadrággal, hosszú ujjú inggel/blúzzal és sállal fedi el a pszoriázisos területet, akkor egyrészt nyáron nagyon melege lesz, másrészt a bőre nem részesül a napsugár jótékony hatásaiból.


Fontos az önbecsülés

Bár természetes, hogy a pszoriázis miatt zavarban van, de fontos, hogy az érzés ne akadályozza a terápiát, és ne csökkentse az életminőségét. Az elkerülő magatartás eleinte ésszerűnek tűnhet, de hosszabb távon rossz hatással van az életére. Nem csökken a szégyenérzete, hanem egyre jobban fog aggódni a külső megjelenése miatt.

Szerencsére sok mindent tehet a jobb közérzet érdekében. Tehát ha úgy érzi, hogy a pikkelysömör befolyásolja az életminőségét, beszéljen az orvossal! Tőle kaphatja a legjobb útmutatást a szégyenérzet kezelésére és visszaszorítására.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!