Növelje önbizalmát!

Hogyan fogadja el önmagát?

A pikkelysömörön éppúgy, mint más betegségen vagy állapoton, semmi szégyellnivaló nincs, mégis sokan vannak zavarban miatta. Bár természetes, hogy zavarban van a bőre miatt, szerencsére sok mindent tehet, hogy növelje az önbecsülését, jobban érezze magát és ne kelljen lemondania kedvenc tevékenységeiről.


Vezessen naplót a hangulatáról!

Jegyezze le, hogy milyen negatív érzései támadtak, mikor és miért, milyen körülmények között és milyen gondolatok kapcsolódtak hozzájuk. Ha sikerül valamilyen mintázatot felismernie, akkor a megoldásra is rájöhet és teljesíthető célokat tűzhet ki maga elé.

Például, ha a szomszéd gyerekei időnként megbámulják a plakkokat, tűzze ki célul, hogy barátságosan elbeszélget a szüleikkel a pszoriázisról, hogy megértsék, miről is van szó.


Ünnepelje meg a sikert!

Az önbizalma szempontjából az apró eredmények is sokat számíthatnak, ezért fontos, hogy megkapja a kellő elismerést. Mindennap írjon le egy-két dolgot, amit elért, bármilyen apróság legyen is.


Legyen önmaga legjobb barátja!

Képzelje el, hogy egy jó barátjával beszélget. Milyen tanácsot adna neki? Valószínűleg a pozitív tulajdonságait juttatná az eszébe, és elmondaná, mit szeret benne. Most képzelje el, hogy ön a legjobb barátja, és legyen kedves és együttérzőek önmagával.


A pszoriázison, éppúgy, mint más betegségen vagy állapoton, semmi szégyellnivaló nincs, mégis sokan vannak zavarban miatta.

Lépjen ki a helyzetből!

Ha legközelebb elkezd azon aggódni, hogy mások mit gondolnak vagy mondanak; gondolatban lépjen egyet hátra, és vizsgálja meg a helyzetet egy külső szemlélő szemszögéből. Így megtanulja kevésbé a szívére venni a dolgokat.


Tanulja meg szeretni önmagát!

Minden reggel nézzen tükörbe és emlékeztesse magát arra, hogy vonzó a mosolya, kedves a személyisége, vagy meg tudja nevettetni az embereket. Később, ha napközben a pszoriázissal kapcsolatos negatív gondolatok járnak a fejében, tudatosan koncentráljon a sok-sok pozitív tulajdonságára.


Töltődjön fel a barátaival!

Ha olyanokkal van együtt, akik szeretik, akkor értékesnek érezheti magát. Még ha nincs is kedve kimozdulni otthonról, egy gyors telefonbeszélgetés vagy a régi üdvözlőkártyák, levelek vagy e-mailek olvasgatása emlékeztetheti arra, hogy az igazán fontos embereknek mi a véleménye önről.


Folytassa a tanulást!

Egy új ismeret elsajátítása, például nyelv-, vagy hangszeres zenetanulás csodákat tud tenni az önbecsülés terén. Elkezdhet egy új hobbit vagy sportot művelni, vagy más módon fejezze ki a kreativitását!


Tanulja meg elfogadni önmagát olyannak, amilyen!

A pszoriázissal élők néha nem tudják elfogadni a bőrük állapotát. Ha önnek is ez a problémája, figyelje meg az érintett területet mindennap 5-10 percig. Próbáljon meg kevésbé szigorúnak lenni önmagához. Tanulja meg elfogadni és szeretni önmagát.

Ha időről-időre végiggondolja ezt, egy idő után jobban elfogadja majd az állapotát.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!