Pikkelysömör a munkahelyen

Hogyan beszéljen állapotáról kollégáival?

A pikkelysömör sok esetben befolyásolja az életét a munkahelyen. A munkával egyébként is együtt járó stressz mellett a látható plakkok miatt kíváncsiskodó kollégákat is kezelni kell valahogyan.

A pikkelysömör fellángolásai vagy az általa okozott érzelmi állapot miatt néha hiányzik majd a munkából. Tehát érdemes átgondolni, hogyan kezeli az esetlegesen felmerülő problémákat, és hogyan tájékoztatja a kollégákat az állapotáról.

Elmondja-e a kollégáimnak és a főnökeinek, hogy pszoriázisa van?

Ez egyéni döntés kérdése. Attól is függhet, hogy mennyire súlyos az állapota, illetve hogy mennyire hat a munkájára és a munkahelyi kapcsolataira. Bár bizonyára nem megy könnyen, de ha szól a kollégáknak az állapotáról, valószínűleg támogatni fogják.

A legtöbben arról számolnak be, hogy a várakozásaikkal ellentétben a kollégák pozitívan reagáltak a dologra. Azzal, hogy "megneveli" a munkatársakat, segíti az egyébként esetleg meglévő előítéleteik lebontásában is - ez jól jöhet később, ha más pszoriázissal élő emberrel is összehozza őket az élet.

Kinek mondja el először?

Az egyik legjobb megoldás, ha először a közvetlen főnökének szól. Utána szólhat azoknak a kollégáknak, akiket leginkább érint a pszoriázisa, illetve a távolléte, stb.

Ha meghozta a döntést, hogy szól nekik, gondolja át alaposan, hogy mit (és mit nem) mond el. Általában véve érdemes egyszerűen, célratörően beszélni a helyzetéről. Fontos kihangsúlyozni, hogy kezeli az állapotot, nem fertőző, és a munkamorálját nem befolyásolja.


Bár bizonyára nem megy könnyen, de ha szól a kollégáknak az állapotáról, valószínűleg támogatni fogják.

Hogyan beszéljen a főnökével a pszoriázisról?

Ha a főnökkel akar beszélni, olyankor kérjünk tőle időpontot, amikor egyikük sincs különösebben feszült helyzetben. Készítsen jegyzetet a megbeszéléshez - ha nem akarja, nem kell mélyebben belemenni a részletekbe.

A főnökét elsősorban az érdekli, hogy az állapota kihat-e a munkavégzésére. Tehát mondja el neki, hogy a pszoriázis hogyan befolyásolhatja a munkavégzését, és milyen támogatásnak örülne - pl. ha rendszeres időközönként el kell kéredzkednie az orvoshoz.


Hogyan beszéljen a kollégákkal?

Ha el akarja mondani a munkatársainak, vagy helyénvalónak, illetve hasznosnak tartja, hogy valaki tudjon róla, akkor válasszon ki egy alkalmas időpontot, és számoljon be nekik az állapot okairól, tüneteiről és kezeléséről. Egyszerűen és célratörően fogalmazzon! Ezzel ők is jobban megismerik magát a jelenséget, ön pedig jobban érzi magát.

Miért érdemes őszintén beszélni a pikkelysömörről a munkahelyen?

A munka anélkül is elég stresszes lehet, hogy rejtegeti a pikkelysömört. Ha mesél a kollégáknak az állapotáról, akkor már nem lesz annyira zavarban, ha észreveszik önön a pszoriázist. Tehát hordhat az időjárásnak megfelelő ruházatot - pl. nyáron rövidujjú blúzt/inget - és nem kell a pszoriázist elfedő ruhaneműben izzadnia egész nap.

Emellett, ha már tudják, hogy pszoriázisa van, könnyebben kérhet tőlük egy kis segítséget - például ha van egy sürgős feladata, de közben el kellene menni az orvoshoz, vagy ha valakinek helyettesítenie kellene önt egy tárgyaláson, mert őrülten viszket a bőre és nem tudna koncentrálni.

Mi van, ha nem akar beszélni a pszoriázisról a munkahelyen?

Jogában áll magánügyként kezelni a pikkelysömört. Sokan azonban megnyugszanak, miután őszintén beszéltek róla.

Érdemes azt is végiggondolni, hogy vajon nem lesz-e még idegesebb és feszültebb, ha titkolózni próbál. Gondoljon bele, mennyi előny származhat abból, mind a munkahelyén, mind általában, ha segítőkész kollégák veszik körül.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!