A kezelés legyen a napi rutinjának része!

Bőrének ápolását építse be mindennapjaiba!

Többféle terápia áll rendelkezésre – pl. helyi készítmény, tabletta vagy injekció. Mindegyiknek megvannak a maga nehézségei. A helyi készítményeket szokták a leggyakrabban felírni, míg a tablettát vagy injekciót (szisztémás vagy biológiai kezelések) csak a közepes vagy annál súlyosabb pikkelysömör ill. pszoriázisos ízületi gyulladás esetében alkalmazzák.

A különböző terápiák különböző adagolást is igényelhetnek. A helyi készítményt legalább naponta egyszer alkalmazni kell, míg más kezelés esetében elég lehet a ritkább alkalmazás is (pl. heti egy).

A legfontosabb, hogy ne riassza el a mindennapos pszoriázis-kezelés gondolata.


Napi kezelés

Ahhoz, hogy megfelelően hasson a felírt terápia, pontosan követni kell az orvos utasításait. Amikor sok tennivalója van, csábító lehet egy-egy kezelés kihagyásának a gondolata. Vagy el is felejtheti néha.

A legfontosabb, hogy ne riassza el a mindennapi kezelés gondolata.

A kezelés legyen a napi rutinjának része -kösse egy megszokott tevékenységhez, például a fogmosáshoz vagy a dezodor használatához. Hasznos emlékeztető lehet, ha a készítményt mindig ugyanazon a szembetűnő helyen tárolja.

Szánjon időt a kezelésre!

Ha kevés az ideje, érdemes gyorsabban felszívódó készítményt választani. Megoldás lehet, ha pár perccel korábban kel, vagykésőbb fekszik. Ha szereti pontosan megtervezni a napját, akkor beválhat, ha a kezelés idejét beütemezi a naptárjába.

Azzal is felszabadíthat egy kis időt, ha megkéri egyik barátját vagy egy családtagot, hogy végezze el valamelyik napi feladatát. A mosogatás és a napi kezelés nagyjából ugyanannyi időt igényel.

Mindenki szívesebben szán időt a kezelésre, ha össze tudja kapcsolni valamilyen kellemes tevékenységgel. Kezelés közben hallgasson zenét, kapcsolja be a kedvenc rádióadóadóját vagy nézze meg a kedvenc TV-műsorát!

Útmutató a helyi készítmények napi használatához

A helyi készítmények sokfélék lehetnek aszerint, hogy mennyire könnyű azokat felvinni az érintett területre, mennyire hagynak zsíros érzést vagy nyomot a bőrön, valamint mennyi időre van szükség a felszívódásukhoz. A megfelelő formula kiválasztása megkönnyíti a kezelést is, főleg ha nehéz beillesztenie a mindennapjaiban.

A leggyakoribb formulák a bőrre felvihető kenőcsök, krémek és gélek, ill. a fejbőr pikkelysömöre esetében még a samponok is.
  • Kenőcs: Ez a helyi készítmények egyik leggyakrabban alkalmazott formája. Sűrű és zsíros állaga miatt nem könnyű egyenletesen eloszlatni és általában a felszívódás is időigényesebb.
  • Gél: A „gél” formátum a helyi készítmények egyik újabb típusa. Alkalmazása könnyebb és gyorsabban is szívódik fel. A kenőcshöz hasonlóan ez is átlátszó anyag, amely olajalapú, így a hidratáló képessége a kenőcséhez hasonló.
  • Krém: Ezek a készítmények általában olaj és víz keverékéből álló fehér anyagok. Olajtartalmuk változó, sok tulajdonságukban azonban hasonlítanak a gélekhez.
  • Sampon: A sampon olyan folyékony szappan, amely a fejbőr pszoriázis elleni hatóanyagot tartalmaz. Általában a sampont nem szabad azonnal lemosni, javasolt egy rövidebb időre (pl. 15-30 perc) a fejbőrön tartani, és csak ezután leöblíteni.

Óvintézkedések a kezelés kényelmetlenségeire

Ha elriasztják a kezeléssel járó kényelmetlenségek, válasszon kevésbé zsíros készítményt.

Ha nagyon sok a plakkja, terítsen le egy régi törülközőt vagy lepedőt, és arra feküdjön! Fejbőr pikkelysömör esetén, amennyiben lefekvés előtt alkalmazza a kezelést, védje meg az ágyneműjét például egy régi párnahuzattal, így nyugodtan pihenhet, nem kell aggódnia, hogy összekeni az ágyát.

Ne hagyjon ki egy kezelést se!

A ritkábban (pl. csak hetente egyszer) használt készítmények esetében nehezebb betartani pontosan az orvos előírásait, hiszen könnyebben elfeledkezhet a kezelésről. Ilyenkor érdemes naptárt vagy valamilyen elektronikus figyelmeztető eszközt, pl. okostelefont használni, ami jelzi, ha itt a kezelés ideje.

Az eredmények nyomon követése

A kezelés sikerét akkor tudja a legjobban megítélni, ha pontosan nyomon követi a folyamatot. Érdemes minden apró változást feljegyezni, naplót vezetni bőre külső változásáról és az érzéseiről, sőt akár rendszeres időközönként fényképet is készíthet a plakkokról.

Mellékhatások

Szinte minden gyógykészítménynek lehetnek mellékhatásai. Mindenképpen kérdezzen rá az orvosánál a lehetséges mellékhatásokra, hogy fel tudjon készülni rá. Ha valami váratlant tapasztal a terápia során, mindig keressem meg vele az orvosát!

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!