Az enyhe mellékhatások kezelése

Néhány tanács a mellékhatások kezeléséhez

Ha úgy érezi, hogy a tapasztalt jelenség a pikkelysömör-kezelés mellékhatása, beszéljen az orvosával, kérje ki a tanácsát.

A kezeléstől függően többféle mellékhatás jelentkezhet. Általában a mellékhatások szisztémás vagy biológiai kezelés esetében komolyabbak lehetnek, mint a helyi kezelésnél. Beszélje meg orvosával a várható mellékhatásokat!

A helyi kezelés mellékhatásai

Egyes helyi készítmények ismert mellékhatása az enyhe bőrirritáció, amely égető érzés és viszketés formájában jelentkezhet.

A viszketés a pikkelysömörrel élők gyakori panasza. Az alábbi technikák segítségével vakarózás nélkül is enyhítheti ezt az érzést:
  • Vegyen egy tízperces, langyos fürdőt, a vízbe tegyen egy kanál fürdőolajat.
  • Krém vagy kenőcs segítségével rendszeresen hidratálja a bőrét, hiszen a száraz bőr jobban viszket.
  • A fejbőrre használjon lágy sampont, és kondicionálót a fejbőr hidratálásához. Hagyja, hogy a haja magától száradjon meg! A hajszárító forró levegője kiszáríthatja a fejbőrt.
  • Engedjen hideg vizet a fejbőrre vagy a test érintett területeire!
  • Tegyen hűsítő, hideg kötést vagy egy hideg, nedves törülközőt az érintett területre. Ez égető érzés esetén is hasznos.
  • Ne vakarózzon 10 másodpercig, majd tartsa a kezét ökölbe szorítva 30 másodpercig. Ez segít megtörni a megszokást. Majd, ha még mindig érzi a viszketést, finoman nyomja meg a területet az ujjával.
  • Terelje el a figyelmét valamilyen tevékenységgel - pl. készítsen teát, vegyen elő egy könyvet, vagy hallgasson zenét.
  • Kérje meg partnerét, egy családtagját vagy barátját, hogy beszéljen hozzánk, így terelje el a figyelmét a viszketésről, amíg enyhül az érzés.

Néhány egyszerű technika segíthet az esetleges mellékhatások kezelésében

Ha kétségei merülnek fel, beszéljen az orvosával!

A kezelés mellékhatásaként fellépő enyhe bőrirritáció esetén ezek a technikák segíthetnek a tünetek elviselésében. Ha a probléma nem múlik el, vagy bármilyen, nem várt reakciót tapasztal, beszéljen orvosával!

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!