Építsen ki bizalmi kapcsolatot bőrgyógyászával!

Hogyan segít a jó kapcsolat abban, hogy a saját kezébe vegye az irányítást?

Nem kell egyedül megbírkóznia a pikkelysömör kézben tartásával! A barátai, családja, kollégái és a támogató csoportok mellett, az orvosával való jó kapcsolat kialakítása is sokat segíthet az állapota kezelésében.

Nyílt és őszinte párbeszéd

A bizalmi kapcsolat kiépítése azért fontos, mert nyílt és őszinte párbeszédet tesz lehetővé. Minél nyugodtabban tud az orvosával beszélgetni, annál jobban el tudja magyarázni, hogy mi történik önnel, és be tud számolni arról, hogy valójában mit érez. Az orvos pedig, ha teljes képet kap, a legjobb tanácsokat és kezelést tudja biztosítani.

Ez nem mindig könnyű. Minden ember más, tehát számos oka lehet annak, ha két ember között nem alakul ki ideális kapcsolat.

A lényeg az, hogy ami önnek fontos, az az orvosnak is fontos.A rendelés alatt számos okból érezheti magát idegesnek, zavartnak. Íme néhány példa ezek közül:

1. Nem meri elmondani az orvosának, ha valamit nem ért?
A rendelés alatt sok mindent kell feldolgozni, és gyakran előfordul, hogy anélkül távozik, hogy mindent pontosan megértett volna. Bátran kérje meg az orvost, hogy magyarázza el még egyszer a terápiás utasításokat - hozzá vannak szokva, hogy megismételjék az elmondottakat. Emellett kérhet időpontot egy szakképzett nővérrel való találkozóra, ahol meg tudják beszélni további kérdéseit.

2. Nem mond el mindent az orvosának, mert attól tart, nincs Önre ideje?
Bár az orvosoknak tényleg túlterheltek, de mindig van ideje önre. Ha sok kérdése van, kérjen az asszisztenstől hosszabb időpontot, pl. 10 helyett 20 percet. Az is hasznos lehet, ha leírja a kérdéseit, mielőtt orvoshoz menne, így biztosan nem hagy ki egyet sem.

3. El szeretné dönteni, hogy férfi vagy női orvossal beszéljen, mert zavarban van az intim területen lévő pszoriázis miatt?
Nincs akadálya, hogy férfi vagy női orvost kérjen. Gyakori dolog, hogy a páciensek egy-egy adott orvoshoz jelentkeznek be. Bár nem minden rendelőben oldható meg ez a kérdés, de a legtöbben igen. Egyszerűen csak jelezze igényét a bejelentkezésnél, amikor telefonon vagy személyesen időpontot kér.

4. Aggasztják az Interneten talált információk?
Ha az Interneten talált információval kapcsolatban kérdése van, célszerű, ha kinyomtatva magával viszi az adott oldalt az orvoshoz. Azt is érdemes megkérdeznie, hogy megbízható-e az a honlap, amit talált.

5. Ideges és stresszes, mert nem került sorra időben?
Bár az egyes rendelőkben más-más a munkaszervezés, számos rendelő mind az érkezési sorrendet (a sürgős esetekre), mind pedig a bejelentkezéses rendszert is alkalmazza. A bejelentkezéses rendelésnél nagyobb az esély, hogy pontosan sorra kerül, de a legjobb, ha felkészül a lehetséges várakozásra, és visz magával egy jó könyvet, vagy újságot.

6. Aggódik, mert új orvoshoz került?
Minden orvos időt fordt arra, hogy átnézze az új páciensek aktáját, megvizsgálja a kórtörténetüket, a jelenlegi állapotukat és az alkalmazott terápiákat. Tehát lehet, hogy az új orvosa többet tud önről, mint gondolná. Ha tényleg ideges emiatt, akkor célszerű minél hamarabb időpontot kérni és beszélni vele. A bizalmi kapcsolat gyorsabban kialakulhat, mint gondolnánk.

7. Zavarja, hogy az orvosa gépel, miközben önt hallgatja?
Bár ez tényleg zavaró lehet, gondoljon arra, hogy az orvos éppen azért jegyzeteli a tüneteit, hogy nyilvántartásba kerüljön. Persze, ha tényleg nem tudja elviselni, akkor udvariasan magyarázza el, hogy zavarja a helyzet.

8. Nem tudja, hogy jegyzetelhet-e a rendelés alatt?
Nincs abban semi kivetni való, ha leírja, amit az orvos mond. Sőt, az orvosa valószínűleg helyesli is. Az is jó ötlet, ha partnerét, vagy egy közeli barátját magával viszi a rendelésre. Segíthet észben tartani az utasításokat, és lelki támogatást is nyújt. Így a rendelés után is meg tudja vitatni az elhangzottakat, valamint a kezelést olyasvalakivel, aki tényleg megérti a helyzetét.

Ne feledje, ami önnek fontos, az az orvosnak is az. Tehát ha jó kapcsolatot alakít ki, és nyíltan beszél a gondjairól, akkor biztos lehet benne, hogy a lehető legtöbb támogatást kapja a pikkelysömör kezelésében.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!