Minden információ legyen birtokában!

Tippek az orvos tanácsainak rögzítéséhez

Kutatások azt bizonyítják, hogy csak kb. 20%-ára emlékszünk jól annak, amit az orvos elmond. Ennek több oka lehet, pl. az idegesség, vagy nem értjük az orvos által használt szavakat, vagy az agyunk a beszélgetés közben más gondokon jár. Erre azonban van megoldás. Próbálja ki ezeket az egyszerű technikákat, és hozza ki a legtöbbet az önre jutó rendelési időből!

Jegyzeteljen!

Érdemes jegyzetfüzetet és tollat vinni magával. Így fel tudja jegyezni, amit az orvos mondott. Ugyanakkor azt is lejegyezheti, amit az orvos válaszolt a kérdéseire, ezzel semmi gond nincs, valószínűleg az orvosa is helyeselni fogja.

Vegye fel a beszélgetést!

Bármikor megkérheti az orvost, hogy hadd vegye fel a beszélgetést.

Ha az önre szánt rendelési idő véget ért, de még maradt megválaszolatlan kérdése, vagy úgy érzi, hogy valamit nem ért, nyugodtan jelezze az orvosnak.

Vigyen magával valakit!

Érdemes megkérni egy közeli barátot vagy családtagot, hogy jöjjön Önnel. Egy közeli barát vagy rokon segít észben tartani, amiről esetleg megfeledkezne. A barátot arra is megkérheti, hogy jegyzeteljen.

Kérje meg az orvost, hogy ismételje meg, amit mondott!

Előfordulhat, hogy nem mindent ért pontosan, amit az orvos az állapotáról és a kezelésről mond, ilyenkor nyugodtan kérje meg, hogy magyarázza el újból, vagy más szavakkal.

Kérje meg az orvost, hogy a magyarázathoz használjon ábrát vagy rajzot!

Vannak olyan egészségügyi témák, amiket nehéz csak szóban leírni, de vizuálisan könnyebb szemléltetni. Tehát ha nem tud követni egy bonyolult magyarázatot, akkor kérje meg az orvost, hogy szemléltesse rajzzal vagy ábrával.

Kérjen írásos instrukciókat!

Érdemes megkérni az orvost, hogy a gyógymóddal kapcsolatos tanácsait írja le. Így nem kell aggódnia, hogy elfelejt valamit.

Kérjen több időt!

Ha az Önre szánt rendelési idő véget ért, de még maradt megválaszolatlan kérdése, vagy úgy érzi, hogy valamit nem ért, nyugodtan jelezze az orvosnak. Teljesen rendben van, ha kér még egy időpontot. Egyes orvosok akár telefonon is adnak tanácsot. Az is lehet, hogy valaki más, pl. egy nővér a rendelkezésére áll, és átbeszéli önnel az elhangzottakat.

Remélhetőleg ezek a technikák segítséget adnak Önnek abban, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a vizsgálatból. Nem könnyű sok információt és tanácsot egyszerre befogadni, ha van erre alkalmas technikája, az nagyon hasznos lehet - és segít, hogy jobban kezelje a pszoriázist.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!