Tűzzön ki reális célokat! Adjon esélyt a terápiának!

Néhány egyszerű tanács a pikkelysömör kezelés hatásának követésére

A kezelés megkezdése után sokan azonnali eredményt szeretnének látni. Elkeserítő lehet, ha ez nem történik meg, de bizonyos kezeléseknek csak hetek múlva látható a hatása. Sajnos, a késői hatás miatt néhányan a kezelési idő lejárta előtt abba is hagyják a terápiát.

Ne feledje, hogy minden ember más, egyeseknél tovább tart, mire a kezelés kifejti a hatását, vagy előfordulhat, hogy az apróbb változásokat nem is veszi azonnal észre.

Figyeljen az apró különbségekre!

Ha objektíven akarjuk megítélni a fejlődést, érdemes minden apró változást megfigyelni és feljegyezni.

Ne csak a látására hagyatkozzon, hanem csukja be a szemét és tapintsa meg a pszoriázisos területet - ha érzi, hogy kevésbé vastag és kemény a felülete, akkor biztosan hat a kezelés.

Ha objektíven akarja megítélni a javulást, érdemes minden apró változást megfigyelni és feljegyezni.

Készítsen feljegyzést!

Sokan gondolják úgy, hogy érdemes naplót vezetni. Feljegyezheti, hogy milyen volt a napja, hogy érezte magát, nyomon követheti az étrendjét és a fellángolások időpontját is - ezek segíthetnek az állapotot kiváltó okok felismerésében, és olyan javulást is észreveszünk, ami egyébként elkerülte volna a figyelmét.

Mások szerint a vizuálisabb jellegű eszközök, pl. fényképes napló, még hasznosabbak. A kezelés megkezdése előtt fényképezze le a léziókat/plakkokat, és tegye el a képet. Néhány hét múlva készítsen egy újabb fotót, majd két hónap múlva még egyet. Így fényképes archívumot készíthet az állapotáról, ez segítségére lehet, hogy jobban nyomon tudja követni a kezelés jótékony hatásait.

Tűzzön ki célokat!

Érdemes azt is átgondolni, személy szerint mit tekint sikernek a kezelés során. Egyesek úgy gondolják, hogy csak a teljesen sima bőr tekinthető sikernek, míg mások szemében az is nagy eredmény, ha csökken a plakkok száma és a pikkelyesség mértéke.

Bárhogy is vélekedik, mindenképp érdemes az orvossal megbeszélni az elvárásait, hogy lássa mennyire reálisak azok. Igyekezzen pontosan követni az orvosi előírásokat, különben nem biztos, hogy eléri a várt eredményt. Részletesen dokumentálja az állapotának változásait, így össze tudja hasonlítani az elvárásait a tényleges eredményekkel - ezután az orvossal is könnyebben meg tudja beszélni a következő lépéseket.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!