4 különböző út a tünetek csökkentéséhez

Melyek ezek és hogyan hatnak?

Több különböző terápiás lehetőség áll rendelkezésre a tünetek enyhítésére. Kérje orvosa segítségét a legmegfelelőbb terápia kiválasztásában.

infograpic
Helyi kezelések
Olyan készítmények, melyek a bőrön alkalmazva fejtik ki hatásukat. Pl.: krémek, gélek, kenőcsök

Helyi kezelések

A szisztémás kezelés megkezdése előtt a helyi kezelésekre kifejlesztett készítmények - általában közvetlenül a bőrön alkalmazott krémek, gélek vagy kenőcsök - használata javallott.

Vény nélkül kapható helyi készítmények
Hidratálók: Ezek a készítmények hidratálják a bőrt, elősegítik a védelmet, de önmagukban nem gyógyítják meg a pszoriázist. Csökkentik a bőr repedezettségét, a szárazság okozta fájdalmat és viszketést.

Vényre kapható helyi készítmények
Helyi kezelés a pikkelyek eltávolítása, a duzzanat, irritáció, bevörösödés és viszketés csökkentése érdekében.


A fényterápia működése még pontosan nem ismert, de az biztos, hogy a természetes fény és az ibolyántúli fényt alkalmazó kezelés egyes formái jelentősen enyhíthetik a pszoriázist.

infograpic
Orvos által rendelt fényterápia
Fényterápia-UV fény vagy napfény

Szisztémás kezelések

A szisztémás kezelések a teljes testet érintik, ezért általában vény alapján a pszoriázis súlyosabb eseteinek kezelésére alkalmazzák, jellemzően tabletta vagy injekció formájában.

infograpic
Szisztémás kezelések
Szájon át bevehető készítmények, vagy injekciók. Onnan kapták a nevüket,hogy nem csak a bőrfelületre, hanem az egész testre hatnak

Fototerápia

Az ibolyántúli fényt alkalmazó kezelések. Ez a fényterápiaként is ismert eljárás a közepesen súlyos és súlyos, a helyi krémeknek és kenőcsöknek ellenálló pszoriázis kezelésére szolgál. A fényterápia működése még pontosan nem ismert, de az biztos, hogy a természetes fény és az ibolyántúli fényt alkalmazó kezelés egyes formái jelentősen enyhíthetik a pszoriázist.
Végül, mivel a természetes fény enyhítheti a pszoriázist, tüneteinek enyhülését nyáron is tapasztalhatja, amikor több időt tölt a szabadban.

Biológiai terápiák
A biológiai terápiák a szisztémás kezelések egy speciális fajtája, általában injekció formájában kerül a szervezetbe, és az immunredszer egy célzott területére hat.

Biológiai készítmények:

Biológiai készítmények a szisztémás kezelések egy speciális formája, mely az immunrendszer egy célzott területére fókuszál. Fehérje alapú kezelés, amelyet injekció vagy infúzió formájában közvetlenül a véráramba juttatnak. Az immunrendszerben bizonyos fehérjék blokkolásával hat. A biológiai terápia nagyon drága, és csak a súlyos és nagyon súlyos érintettség esetén alkalmazzák.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!