A pszoriázis különböző típusai és azok tünetei

Tudjon meg többet az állapotáról!

A pszoriázist sokan egységes tünetegyüttesnek gondolják, pedig valójában számos különböző típusa van.

Plakkos pszoriázis

Ez a leggyakoribb forma, amely a pikkelysömörrel élők kb. 80 %-át érinti. Bármely testrészen megjelenhet, de főként a könyökön, térden, háton és fejbőrön alakul ki. A leginkább jellemző elváltozások a bőr felületén kialakuló, ezüstfehér pikkelyekkel fedett vörös bőrlemezkék, amelyek könnyen leválnak.

A pszoriázissal élők 80%-a plakkos pszoriázisban szenved.
infograpic
Pszoriázis Plakkos pszoriázis

A fejbőr pszoriázisa

A pikkelysömörrel élők 50 - 80%-át érinti. A fejbőr pszoriázisa enyhe fokú is lehet, csekély pikkelyesedéssel. Súlyos esetben vastag, kérges lemezkék borítják el a teljes fejbőrt, és a hajvonalon túlterjedve elérhetik a homlokot, a tarkót és a fül környékét is.

A fejbőr pszoriázis a betegek 50-80%-át érinti.
infograpic
Pszoriázis Fejbőr pszoriázis

Foltos pszoriázis

Ez a típus a pikkelysömörrel élők kb. 10%-át - főleg gyerekeket és serdülőket - érinti, a test különböző pontjain megjelenő élénkvörös, gombostűfejnyi, apró csomók formájában jelentkezik. A foltos pszoriázist gyakran a streptococcus által okozott torokfertőzés váltja ki. Az enyhébb esetek kezelés nélkül is megszűnhetnek. Az elsődleges kezelési forma a helyi kezelés, de a fényterápia is hatékonynak bizonyulhat. Szájon át szedhető gyógyszer, vagy injekció alkalmazására csak súlyos esetekben kerül sor. A foltos pszoriázis plakkossá alakulhat (az utóbbi a pikkelysömör leggyakoribb formája).

A foltos pszoriázis a betegek 10%-át érinti.
infograpic
Pszoriázis Foltos pszoriázis

Hólyagos pszoriázis

A hólyagos pikkelysömör a betegségben szenvedők kevesebb, mint 5%-át érinti. A pikkelyes pszoriázis szövődményeként, vagy bizonyos gyógyszerek szedésének, valamint a terápia hirtelen felfüggesztésének eredményeként is megjelenhet. A pikkelyeken hólyagok, gennyel teli kiemelkedések jelennek meg, elsősorban a kezeken és a lábakon. A hólyagos pszoriázis sem fertőző.


A pszoriázis összefoglaló név, több különböző típust foglal magába. Ha többet megtud a pszoriázis egyes típusairól, akkor a saját tüneteit is jobban megértheti.


Hajlati pszoriázis

Ez a kevésbé gyakori forma a hónaljnál, az ágyéknál, a mellek alatt, a nemi szervek, illetve a fenék körüli bőrhajlatoknál alakul ki. Élénkvörös, sima foltok formájában jelenik meg a hajlatok körül, a foltok széleinél fel is repedhet a bőr. Az elhelyezkedése miatt tovább súlyosbodhatnak a tünetek, az izzadság és a bőr dörzsölődése következtében.

Ízületi gyulladással járó pszoriázis

A pszoriázissal élők akár 30%-ának esetében alakulhat ki ízületi gyulladás, amely az ízületek környékén fájdalmat, merevséget és duzzadást okoz. Bármilyen korban megjelenhet, de leggyakrabban 30 és 50 éves kor között valószínű. A pikkelysömörhöz hasonlóan itt is a gének, az immunrendszer és a környezeti tényezők együttesen szerepelnek a betegség kiváltó okai között. A pszoriázisos ízületi gyulladás kezelése megegyezik a reumás ízületi gyulladás kezelésével.

A betegek körülbelül 30%-ánál alakul ki ízületi gyulladás.
infograpic
Pszoriázis Ízületi gyulladással járó pszoriázis

A teljes testre kiterjedő pszoriázis

A pikkelysömörrel élők 1-2%-át érinti. A test teljes felületén vörös, pikkelyesedő foltok jelennek meg. Ez a pszoriázis egyik legsúlyosabb formája és életveszélyes is lehet, hiszen a bőr nagy felületen képtelen a védőfunkcióit ellátni.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!