Pszoriázis (Pikkelysömör): Áttekintés és a legfontosabb tudnivalók

Tudjon meg minél többet

Amikor az orvos először állítja fel a pszoriázis diagnózisát, bizony a hallottakat nem egyszerű feldolgozni. Bár egy kicsit megkönnyebbülhet, mivel a pszoriázis a tudomány számára korántsem ismeretlen, ugyanakkor ez az érzés sokak számára megdöbbenéssel, félelemmel, sőt, haraggal keveredik.


Mindenki másképp éli meg a pszoriázist. A legenyhébb, alkalmankénti kiütésektől és viszketéstől a sokkal súlyosabb testi tünetek is előfordulnak.

A pszoriázis tényét azonban nem kell feltétel nélkül elfogadnia. Tudjon meg minél többet a pszoriázisról, hogy minden szükséges információval rendelkezzen a lehető legjobb terápiás eredmény eléréséhez!

Mi a pszoriázis (pikkelysömör)?

A pszoriázis olyan egészségügyi állapot, amely legtöbbször a bőrsejtek túl gyors növekedésével jár. Az immunrendszerből érkező hibás jelek miatt az új bőrsejtek néhány hét helyett néhány nap alatt kialakulnak. A túlzott bőrsejtnövekedés következtében pszoriázisos léziók alakulnak ki. A léziók három fő jellemzője a pikkelyesedés, bőrmegvastagodás és gyulladt (vörös) bőrfelület. Fontos kihangsúlyozni, hogy a túlzott sejtnövekedés és a rák között nincs összefüggés.

Mindenki másképp éli meg a pszoriázist. Egyeseknél csak a legenyhébb tünetek jelentkeznek, például alkalmankénti kiütések és viszketés formájában, míg másoknál a testi tünetek komolyabbak is lehetnek.

A pszoriázisos esetek akár 30%-ában ízületi gyulladás is jelentkezik. Ha úgy érzi, Ön is érintett, számoljon be orvosának a tünetekről!

A pikkelysömör bárkinél kialakulhat. Egyaránt jellemző férfiakra és nőkre, és összesen a Föld lakosságának mintegy 2-3%-át, azaz kb. 150 millió embert érint.

A pszoriázis bármely életkorban kialakulhat, de legtöbbször 20 és 35 éves kor között jelenik meg először. A pszoriázisos esetek 75%-ában a tünetek 40 éves kor előtt alakulnak ki. Mindamellett a betegség gyermek- és időskorban is megjelenhet.

Mi okozza a pszoriázist?

A pikkelysömör pontos oka egyelőre ismeretlen. Ez egy komplex állapot, amelynek számos kiváltó oka lehet, például genetikai, immunológiai, környezeti és pszichológiai. Ezek a tényezők megváltoztatják a bőrsejtek működését, felgyorsítják a bőrsejtek kialakulásának, ill. elhalásának a folyamatát.

A pikkelysömör nem fertőző. Senkitől sem kapta és senkinek sem adja tovább érintéssel, közös medencében úszással, vagy intim együttléttel.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!