Kérdések a pikkelysömör diagnózisa után

Az önnek megfelelő kezelés kiválasztása

Nem könnyű feldolgozni azt a pillanatot, amikor az orvos először állapítja meg a pszoriázist: érzései a sokktól a félelmen és a bizonytalanságon át akár a haragig terjedhetnek. Ugyanakkor némi megkönnyebbülést jelenthet, ha tudja, hogy mégis tehet valamit.

Mindenesetre sok mindent kell megtanulnia, megismernie az állapotról. Először is: a pszoriázisnak hét fő típusa van, amelyek más-más módon jelennek meg a különböző testrészeken.

A másik nagy kérdés, hogy milyen mértékben fogja befolyásolni a mindennapjait. Ezt előre szinte lehetetlen megállapítani. A pszoriázisos állapot a legenyhébb tünetektől, azaz a néha-néha felbukkanó foltoktól és viszketéstől a jóval súlyosabb szimptómákig terjedhet. Bármilyen legyen is az állapotának súlyossági foka, mindig az a legfontosabb, hogy ne adja ki a kezéből az irányítást, és maradjon pozitívak.


Mi a pszoriázis?

A pszoriázis olyan egészségi állapot, amely általában a bőrsejtek túl gyors növekedésével jár. Az immunrendszer hamis jeleket küld a bőrsejteknek, így azok képződése a szokásos több hetes időszak helyett már néhány nap alatt megtörténik.

A túl gyors és intenzív bőrsejtnövekedés pikkelysömörös léziók kialakulásához vezet. A léziók három fő jellemzője: a pikkelyesedés, a megvastagodás és a gyulladás (vörösség). Fontos leszögezni, hogy a túl gyors sejtnövekedésnek semmi köze a rákhoz.

A pszoriázissal élőknek akár 30%-ánál felléphet ízületi gyulladás is. Ha úgy érzi, hogy Önnél is megjelent, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát.

Mi okozza a pszoriázist?

A pszoriázis pontos oka egyelőre ismeretlen. Ez egy összetett állapot, amit többféle ok is kiválthat, lehet genetikai, immunológiai, környezeti és pszichológiai oka is. Ezek a tényezők megváltoztatják a bőrsejtek működését, felgyorsítják a képződést és az elhalást is.

A legfontosabb tudnivaló, hogy a pszoriázis nem fertőző. Senkitől sem kapta el, és Ön sem tudja továbbadni érintéssel, ugyanabban a medencében való úszással, sőt intim kapcsolattal sem.

Ritkán fordul elő?

A pszoriázis bárkinél kialakulhat. Egyformán gyakori nők és férfiak esetében is, és a Föld összlakosságának kb. 2-3%-át érinti.

A pszoriázis bármilyen életkorban megjelenhet, de a leggyakrabban 20-35 éves korban alakul ki. A pikkelysömör az esetek 75%-ában 40 éves kor előtt jelenik meg. Ugyanakkor előfordul gyermekkorban vagy idős korban kialakuló betegség is.

Vállaljon aktív szerepet a saját állapota kezelésében!

Ha meg is jelentek Önnél a pszoriázis tünetei, nem kell passzívan beletörődnie az állapotába. Támogatást és információkat nyújtunk Önnek, hogy a lehető legjobban kezelje a ikkelysömört. Kezdje ott, hogy megismeri magát az állapotot, valamint hogy kiket érint, és mi okozza! A pikkelysömör egész életen át tartó állapot, minél hamarabb felszerelkezik a kezeléséhez szükséges alapinformációkkal, annál hamarabb tudja átvenni felette az irányítást és csökkenteni az életére gyakorolt hatását.

Gyakori kezelések:

  • Vényre kapható, helyi kezeléshez használt készítmények, amelyeket közvetlenül a bőrre visznek fel. Az elhalt bőr eltávolítására, duzzanatokra, irritációra, bevörösödésre és a viszketés csökkentésére használatosak. Ne feledje, ezeket a készítményeket szigorúan az orvos utasításainak megfelelően és az általa előírt időtartamban kell alkalmazni a maximális hatás érdekében!
  • A szisztémás készítmények a teljes testet érintik, ezért általában vény alapján a pikkelysömör súlyosabb eseteinek kezelésére alkalmazzák, jellemzően tabletta vagy injekció formájában.
  • Az orvos által rendelt fényterápia természetes és ibolyántúli (UV) fényt alkalmazó kezelésből áll. Ez az eljárás a közepesen súlyos és súlyos, a helyi krémeknek és kenőcsöknek ellenálló pikkelysömör kezelésére szolgál. A fényterápia működése még pontosan nem ismert, de az biztos, hogy a természetes és az ibolyántúli fényt alkalmazó terápia egyes formái jelentősen enyhíthetik a pszoriázist.

A vényre kapható kezelések mellett a pszoriázissal élők egyéb vény nélkül kapható, helyi készítményeket is használnak, amelyek hidratálják a bőrt és csökkentik a pszoriázis bizonyos tüneteit. Ide tartoznak a fürdőolajok, tusfürdők, hidratálók (vagy bőrpuhítók), keratolitikus készítmények és kátrányt tartalmazó samponok.

Hogyan birkózzon meg a pikkelysömörrel?

Mindenki másképp éli meg a pikkelysömört, ezért fontos, hogy a terápiát az orvossal folytatott beszélgetése során együtt válasszák ki.

Nem minden embernél válik be ugyanaz a kezelés. Sőt, bizonyos esetekben a korábban már bevált terápia sem használ később ugyanannak a személynek.

Tehát érdemes minden esetben az orvossal közösen kiválasztani a legmegfelelőbb terápiát.

Pikkelysömör a test különböző részein

A pikkelysömör tünetei változhatnak attól függően, hogy a test mely területei érintettek.

Beszéljen orvosával, aki a legmegfelelőbb kezelést írja fel Önnek a tünetei kezelésére.

Tudjon meg többet a tesztrész kiválasztásával!

Arc i
Kezek és körmök i
Lábak és talpak i
Hajas fejbőr i
Hajlatok i

Pikkelysömör az arcbőrön

Csökentse a tüneteket néhány egyszerű óvintézkedéssel!

A testen és a fejbőrön megjelenő pikkelysömörhöz képest az arc pikkelysömöre igen ritka. Általában a szemöldökön, a homlok felső részén, ill. a hajvonalon jelenik meg.

Mit tehet?

Az arcbőr-pikkelysömörre felírt vényköteles készítmények mellett még számos egyszerű technika és óvintézkedés van, ami csökkenti a tüneteket.

Mindig használjon kifejezetten érzékeny bőrtípusra kifejlesztett bőrápolási termékeket! Borotválkozásnál használjon villanyborotvát, mert kíméletesebb a bőrhöz, mint a kézi borotva. A bőr szárításakor dörzsölés helyett inkább itassa fel a nedvességet! A bőr száradása után használjon hidratáló készítményeket!

Mindig ápolja a bőrét!

Az arcbőr érzékeny. Az itt megjelenő pikkelysömör sokkal érzékenyebb az időjárásra és nehezebben alkalmazkodik a hőmérséklet változásaihoz. Az őszi és téli szél, az eső kiszáríthatja a bőrt, tehát elindulás előtt érdemes védőkrémet felvinni az arcra, valamint ajánlott a kapucni vagy sál viselése.


Mindig használjon kifejezetten érzékeny bőrtípusra kifejlesztett bőrápolási termékeket!


A tavaszi, nyári meleg és a napsütés is növeli a gyulladás veszélyét, tehát verőfényes időben ne tegye ki az arcbőrt a nap sugárzásának! Használjon védőkrémet, lehetőleg nagyon magas faktorú naptejet, főleg a fellángolások időszakában.

Azt se feledje, hogy a fellobbanások idejétől eltekintve a mérsékelt napsugárzás kifejezetten hasznos a plakkosodás ellen.

Pikkelysömör a kezeken és a körmökön

Gyakori tünetek és óvintézkedések

A pszoriázis a kezén és a körmén is megjelenhet, ami megnehezítheti a mindennap életét és munkavégzését.

A kéz és a körmök pszoriázisát azért is nehéz elviselni, mert a plakkok jobban szem előtt vannak, mint a test többi részén, valamint a kéz nagyon fontos szerepet tölt be a kapcsolattartás terén – gyakori a kézrázás másokkal mind a magánéletben, mind a munka világában.

A kéz- és köröm pszoriázis gyakori tünetei

A pikkelysömör a kézfejen is megjelenhet, de a tenyéren gyakoribb. A pszoriázisos tenyér bőre könnyen megreped, így baktériumok juthatnak a bőr alá, ezáltal gyulladás és fertőzés is kialakulhat.

Az esetek kb. felében a kézen megjelenő pikkelysömör a körmöket is érinti.

  • A körmökön megjelenő apró fehér foltok a legtipikusabb jelek.
  • A köröm kifehéredhet, megvastagodik és a kiszáradás miatt keresztirányú barázdák jelennek meg rajta.
  • Ha a hámszegély is érintetté válik, nem tudja ellátni védelmi funkcióját.
  • A gyulladás könnyen átterjedhet a köröm alá is.

Az esetek körülbelül felében a kéz pszoriázis a körmöket is érinti.

Kezelési lehetőségek és óvintézkedések

Beszéljen az orvosával a tüneteiről illetve a lehetséges terápiákról! Az orvos tájékoztatni fogja a kezelési stratégiákról és néhány egyszerű óvintézkedést is ismertetni fog Önnel.

A megelőzés egyik lehetséges módja, ha kerüli a kezek összedörzsölését. Például a kötés is előidézheti a léziók súlyosbodását.

Az orvos azt is javasolhatja, hogy kesztyű viselésével védje a bőrt a szennyeződésektől, a vegyi anyagoktól vagy folyadékoktól. Ha valóban a kesztyűt javasolja, fontos, hogy gyakran cserélje, és ne viselje állandóan, mert a bőrnek levegőre van szüksége a gyógyuláshoz.

Ne feledje, hogy egyes gumikesztyűk irritációs reakciót válthatnak ki, mert erős vegyi anyagokat tartalmaznak. Ha a kesztyű irritációt vagy izzadást okoz, vegyen alá finom pamutkesztyűt!

A kéz és a körmök ápolása

A köröm pszoriázis esetén a körmöket a lehető legszárazabban kell tartani. Kézmosás után mindig szárítsa meg az ujjvégeket papírzsebkendővel, és itassa fel a nedvességet, hogy ne jusson be a köröm alá.

Érdemes mindig rövidre vágni a körmét, mert a hosszú körmök könnyebben elfertőződnek. Olló helyett jobb körömvágó csipeszt használni, és ne reszelje a körmét! Manikűrözéskor mindig legyen nagyon óvatos - különösen a körömágynál.

Pikkelysömör a lábon és a lábfejen

Gyakori tünetek és óvintézkedések

A pikkelysömör tünetei az érintett testrésztől függően más-más formában jelenhetnek meg. Beszélje át tüneteit kezelőorvosával, aki így fel tudja írni a megfelelő terápiát, ami segíti állapota enyhítésében.


A láb pszoriázisának tünetei és kezelése

A láb pszoriázisa általában ovális vagy szabálytalan alakú. Néha a kisebb léziók összenőnek egy nagy lézóvá. A lábszáron és a térden lévő pikkelysömör gyakran erősen viszket. Az izületek környékén jelentkező tünetek könyen berepedhetnek, ezért fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítson rájuk, amikor hidratálja bőrét.

A hosszas álldogálás vagy a magas hőmérséklet miatt a láb vénái kitágulnak, így a bőrre nagyobb teher hárul.

A lábfej pszoriázisának tünetei és kezelése

A lábfej különböző részein a pszoriázis is különbözőképpen jelenik meg. A pszoriázis megjelenhet a lábujjakon, a talpon és a lábfej felső részén is. A következő tüneteket érzékelhetjük: a lábujjak és a sarok bőre begyullad, megvastagszik, elhalt bőrréteg képződik, fájdalmas, valamint repedezett felület alakul ki. A repedésekbe könnyen bejutnak a baktériumok, így nagyobb az esélye a további gyulladások kialakulásának.

Ez a probléma különösen kihat a lúdtalpas, a magas vagy túlsúlyos, valamint az állómunkát végző emberekre.

A lábfej pszoriázisának tünetei és kezelése

A láb-és kézfejen lévő hyperkeratotikus pikkelysömör viszonylag gyakori jelenség. A léziók lehetnek jól elkülönülők, de összefüggőbbek is. A probléma gyakran érinti a talpat/tenyeret, valamint a lábujjak/ujjak oldalsó részét is.

A másik jól ismert forma az úgynevezett hólyagos pszoriázis. Ez a változat sok apró hólyagocskából áll (vörös, kérges, pikkelyes részekkel vagy anélkül), amelyekből kellemetlen léziók alakulnak ki a talpon (vagy a tenyéren). Bár sokan azt hiszik, hogy a hólyagok fertőzőek, valójában sterilek. A lábfejen komoly fájdalmat is okozhat.

Ez a probléma különösen kihat a lúdtalpas, a magas vagy túlsúlyos, valamint az állómunkát végző emberekre.

A láb ápolása

A lábfej-pszoriázis esetében a megfelelő mindennapi higiénia elengedhetetlen. Viseljen könnyű, kényelmes lábbelit! Olyan cipőt válasszon, amelyik hűvösen és szárazon tartja a lábat illetve a szellőzést is biztosítja.

Használjon speciális talpbetétet, amely enyhíti a bőrön keletkező nyomást. Speciális anyagból készült talpbetétet is használhat, amely elnyeli a talpat érő ütéseket és védi a gyógyuló bőrt. Kerülje a hegyes orrú, valamint a szintetikus anyagokból pl. műanyagból készült cipőket!

Télen tartsa melegen a lábfejet, főleg, ha gyenge a vérkeringése és gyakran hideg a lába. Nyáron érdemes mindennap lábfürdőt alkalmazni.

Pikkelysömör a fejbőrön

Tünetek és óvintézkedések

A fejbőrt a pikkelysömör leginkább az alábbi területeken érinti: hajas febőr, a fülek fölött és mögött, a fülkagylókon, a tarkón, a homlokon és a hajvonalnál.

Hajápolás és a pikkelysömör

Plakkosodás esetén fontos, hogy a fejbőrt nagyon finoman kezelje. Ne vakarja vagy irritálja a plakkokat! Mindig óvatosan mosson és szárítson hajat, a hajszárítót állítsa hideg vagy langyos fokozatra, és tartsa el a fejbőrtől legalább 30 cm-re, hogy ne szárítsa ki a fejbőrt.

A haját alaposan szárítsa meg a füle mögött is, illetve a fülkagyló mindkét oldalán.

Fésű és hajkefe használatakor különösen óvatosan járjon el, ne súlyosbítsa a már meglévő tüneteket! Műanyag hajkefe helyett használjon inkább természetes szőrből készültet, kerülje a hajcsavarókat, mert meghúzzák a haját és kiszárítják a fejbőrt.

Műanyag hajkefe helyett használjon inkább természetes szőrből készültet, kerülje a hajcsavarókat, mert meghúzzák a haját és kiszárítják a fejbőrt.

Gondolja át, hogy milyen frizura a legideálisabb!

Érdemes átgondolnia, hogy milyen frizura való Önnek. Erős fejbőr-plakkosodás esetén kényelmesebb, és célszerűbb a rövidre vágott haj.

Mindenképpen érdemes kerülnie az olyan frizurát, amelyik húzza a hajat, pl. a hátrafésülést, a túl szoros kontyba, vagy copfba fogást. Ha a fejbőr-pszoriázis éppen belobbant, érdemes a dauerolást vagy hajfestést elhalasztani a plakkok visszaszorulásáig. Mindig figyelmeztesse a fodrászát, hogy óvatosan bánjon a fejbőrével!

Mindig beszélhet a gondjairól az orvosának!

Az előzőekben leírt óvintézkedés sokat segíthetnek. Mint mindig, ilyenkor is az orvosától kapja a legjobb tanácsokat a fejbőr ápolásával és az állapot kezelésével kapcsolatban.

Orvosa abban is tud segíteni, hogy a vényre felírt készítménnyel párhuzamosan milyen fodrászati termékeket használhat.

Hogyan csökkentse a pikkelysömör tüneteit a hajlataiban?

Gyakori tünetek és óvintézkedések

A hajlatokban a bőr érzékenyebb és vékonyabb, mint más testrészeken. Ezeken a testrészeken a pikkelysömörös terület különösen érzékeny a dörzsölésre és az izzadásra.

A hajlatokban a bőrt kevesebb levegő éri, így könnyen felmelegszik és nedves lesz, ami növeli a gombás fertőzés veszélyét - főleg az olyan területeken, ahol többet izzad, pl. a hónaljnál, a mellek alatt, a lágyéknál illetve a fenéknél.

Figyeljen arra, hogy minél gyakrabban viseljen laza és kényelmes ruházatot! A legjobb választás a részben, vagy teljes mértékben pamutból készült viselet.

Óvintézkedések

A hajlatokat tartsa szárazon, még a pikkelysömör tünetek megszűnése után is. Az érintett területeket finoman mossa és óvatosan törölje. Ha szükséges, a kisebb bőrredőkben a nedvességet papírzsebkendővel itassa fel.

Figyeljen arra, hogy minél gyakrabban viseljen laza és kényelmes ruházatot! A legjobb a részben, vagy teljes mértékben pamutból készült viselet. A nőknek érdemes kerülni a drótkosaras/merevítős melltartó használatát, mert növeli az izzadást.

Óvja és tartsa szárazon a bőrt!

A lágyék- illetve fenékrészen - a nemi szervek, a végbélnyílás környékén illetve a farpofák között - megjelenő pikkelysömör esetében a nyári melegben érdemes naponta többször zuhanyozni. Utána mindig alaposan szárítsa meg a lágyék és a fenék érintett területeit!

Tiszta, kényelmes, pamutból készült alsóneműt viseljen! Kerülje a feszes, szűk farmer- és egyéb nadrágokat. Általában is kellemesebb érzés, ha közvetlenül a bőrön nem visel szintetikus anyagokat, mert izzadást okoznak. Férfiaknak célszerűbb a bokszeralsó, mint a szoros alsónadrág, mert jobban szellőzik.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!