Pikkelysömör a fejbőrön

Tünetek és óvintézkedések

A fejbőrt a pikkelysömör leginkább az alábbi területeken érinti: hajas febőr, a fülek fölött és mögött, a fülkagylókon, a tarkón, a homlokon és a hajvonalnál.

Hajápolás és a pikkelysömör

Plakkosodás esetén fontos, hogy a fejbőrt nagyon finoman kezelje. Ne vakarja vagy irritálja a plakkokat! Mindig óvatosan mosson és szárítson hajat, a hajszárítót állítsa hideg vagy langyos fokozatra, és tartsa el a fejbőrtől legalább 30 cm-re, hogy ne szárítsa ki a fejbőrt.

A haját alaposan szárítsa meg a füle mögött is, illetve a fülkagyló mindkét oldalán.

Fésű és hajkefe használatakor különösen óvatosan járjon el, ne súlyosbítsa a már meglévő tüneteket! Műanyag hajkefe helyett használjon inkább természetes szőrből készültet, kerülje a hajcsavarókat, mert meghúzzák a haját és kiszárítják a fejbőrt.

Műanyag hajkefe helyett használjon inkább természetes szőrből készültet, kerülje a hajcsavarókat, mert meghúzzák a haját és kiszárítják a fejbőrt.

Gondolja át, hogy milyen frizura a legideálisabb!

Érdemes átgondolnia, hogy milyen frizura való Önnek. Erős fejbőr-plakkosodás esetén kényelmesebb, és célszerűbb a rövidre vágott haj.

Mindenképpen érdemes kerülnie az olyan frizurát, amelyik húzza a hajat, pl. a hátrafésülést, a túl szoros kontyba, vagy copfba fogást. Ha a fejbőr-pszoriázis éppen belobbant, érdemes a dauerolást vagy hajfestést elhalasztani a plakkok visszaszorulásáig. Mindig figyelmeztesse a fodrászát, hogy óvatosan bánjon a fejbőrével!

Mindig beszélhet a gondjairól az orvosának!

Az előzőekben leírt óvintézkedés sokat segíthetnek. Mint mindig, ilyenkor is az orvosától kapja a legjobb tanácsokat a fejbőr ápolásával és az állapot kezelésével kapcsolatban.

Orvosa abban is tud segíteni, hogy a vényre felírt készítménnyel párhuzamosan milyen fodrászati termékeket használhat.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!