Pikkelysömör a kezeken és a körmökön

Gyakori tünetek és óvintézkedések

A pszoriázis a kezén és a körmén is megjelenhet, ami megnehezítheti a mindennap életét és munkavégzését.

A kéz és a körmök pszoriázisát azért is nehéz elviselni, mert a plakkok jobban szem előtt vannak, mint a test többi részén, valamint a kéz nagyon fontos szerepet tölt be a kapcsolattartás terén – gyakori a kézrázás másokkal mind a magánéletben, mind a munka világában.

A kéz- és köröm pszoriázis gyakori tünetei

A pikkelysömör a kézfejen is megjelenhet, de a tenyéren gyakoribb. A pszoriázisos tenyér bőre könnyen megreped, így baktériumok juthatnak a bőr alá, ezáltal gyulladás és fertőzés is kialakulhat.

Az esetek kb. felében a kézen megjelenő pikkelysömör a körmöket is érinti.

  • A körmökön megjelenő apró fehér foltok a legtipikusabb jelek.
  • A köröm kifehéredhet, megvastagodik és a kiszáradás miatt keresztirányú barázdák jelennek meg rajta.
  • Ha a hámszegély is érintetté válik, nem tudja ellátni védelmi funkcióját.
  • A gyulladás könnyen átterjedhet a köröm alá is.

Az esetek körülbelül felében a kéz pszoriázis a körmöket is érinti.

Kezelési lehetőségek és óvintézkedések

Beszéljen az orvosával a tüneteiről illetve a lehetséges terápiákról! Az orvos tájékoztatni fogja a kezelési stratégiákról és néhány egyszerű óvintézkedést is ismertetni fog Önnel.

A megelőzés egyik lehetséges módja, ha kerüli a kezek összedörzsölését. Például a kötés is előidézheti a léziók súlyosbodását.

Az orvos azt is javasolhatja, hogy kesztyű viselésével védje a bőrt a szennyeződésektől, a vegyi anyagoktól vagy folyadékoktól. Ha valóban a kesztyűt javasolja, fontos, hogy gyakran cserélje, és ne viselje állandóan, mert a bőrnek levegőre van szüksége a gyógyuláshoz.

Ne feledje, hogy egyes gumikesztyűk irritációs reakciót válthatnak ki, mert erős vegyi anyagokat tartalmaznak. Ha a kesztyű irritációt vagy izzadást okoz, vegyen alá finom pamutkesztyűt!

A kéz és a körmök ápolása

A köröm pszoriázis esetén a körmöket a lehető legszárazabban kell tartani. Kézmosás után mindig szárítsa meg az ujjvégeket papírzsebkendővel, és itassa fel a nedvességet, hogy ne jusson be a köröm alá.

Érdemes mindig rövidre vágni a körmét, mert a hosszú körmök könnyebben elfertőződnek. Olló helyett jobb körömvágó csipeszt használni, és ne reszelje a körmét! Manikűrözéskor mindig legyen nagyon óvatos - különösen a körömágynál.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!