Pikkelysömör a lábon és a lábfejen

Gyakori tünetek és óvintézkedések

A pikkelysömör tünetei az érintett testrésztől függően más-más formában jelenhetnek meg. Beszélje át tüneteit kezelőorvosával, aki így fel tudja írni a megfelelő terápiát, ami segíti állapota enyhítésében.


A láb pszoriázisának tünetei és kezelése

A láb pszoriázisa általában ovális vagy szabálytalan alakú. Néha a kisebb léziók összenőnek egy nagy lézóvá. A lábszáron és a térden lévő pikkelysömör gyakran erősen viszket. Az izületek környékén jelentkező tünetek könyen berepedhetnek, ezért fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítson rájuk, amikor hidratálja bőrét.

A hosszas álldogálás vagy a magas hőmérséklet miatt a láb vénái kitágulnak, így a bőrre nagyobb teher hárul.

A lábfej pszoriázisának tünetei és kezelése

A lábfej különböző részein a pszoriázis is különbözőképpen jelenik meg. A pszoriázis megjelenhet a lábujjakon, a talpon és a lábfej felső részén is. A következő tüneteket érzékelhetjük: a lábujjak és a sarok bőre begyullad, megvastagszik, elhalt bőrréteg képződik, fájdalmas, valamint repedezett felület alakul ki. A repedésekbe könnyen bejutnak a baktériumok, így nagyobb az esélye a további gyulladások kialakulásának.

Ez a probléma különösen kihat a lúdtalpas, a magas vagy túlsúlyos, valamint az állómunkát végző emberekre.

A lábfej pszoriázisának tünetei és kezelése

A láb-és kézfejen lévő hyperkeratotikus pikkelysömör viszonylag gyakori jelenség. A léziók lehetnek jól elkülönülők, de összefüggőbbek is. A probléma gyakran érinti a talpat/tenyeret, valamint a lábujjak/ujjak oldalsó részét is.

A másik jól ismert forma az úgynevezett hólyagos pszoriázis. Ez a változat sok apró hólyagocskából áll (vörös, kérges, pikkelyes részekkel vagy anélkül), amelyekből kellemetlen léziók alakulnak ki a talpon (vagy a tenyéren). Bár sokan azt hiszik, hogy a hólyagok fertőzőek, valójában sterilek. A lábfejen komoly fájdalmat is okozhat.

Ez a probléma különösen kihat a lúdtalpas, a magas vagy túlsúlyos, valamint az állómunkát végző emberekre.

A láb ápolása

A lábfej-pszoriázis esetében a megfelelő mindennapi higiénia elengedhetetlen. Viseljen könnyű, kényelmes lábbelit! Olyan cipőt válasszon, amelyik hűvösen és szárazon tartja a lábat illetve a szellőzést is biztosítja.

Használjon speciális talpbetétet, amely enyhíti a bőrön keletkező nyomást. Speciális anyagból készült talpbetétet is használhat, amely elnyeli a talpat érő ütéseket és védi a gyógyuló bőrt. Kerülje a hegyes orrú, valamint a szintetikus anyagokból pl. műanyagból készült cipőket!

Télen tartsa melegen a lábfejet, főleg, ha gyenge a vérkeringése és gyakran hideg a lába. Nyáron érdemes mindennap lábfürdőt alkalmazni.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!