Találja meg fellángolásai titkát!

Jellemző kiváltó okok

A pszoriázis kialakulásának pontos oka még nem ismert, de az orvostudomány szerint számos tényező, pl. az egyéni genetikai háttér, az immunrendszer és a pszichológiai állapot egyaránt szerepet játszik benne.

A kutatások arra utalnak, hogy az egy érintett szülővel rendelkezők esetében a pszoriázis kialakulásának valószínűsége 10%, míg két érintett szülő esetében ez a szám 50%. Mindamellett nem minden pszoriázis-gént öröklő személynél alakul ki az állapot. Egyes belső vagy külső tényezők, úgynevezett pszoriázis „triggerek” (kiváltó okok) is hozzájárulhatnak a pszoriázis és a plakkok fellángolásszerű megjelenéséhez.


A kiváltó okok egyénenként változhatnak - ami az egyik személy esetében kiváltja a pszoriázist, az a másikra esetleg semmilyen hatással nincs.

Külső tényezők

A külső tényezők körébe tartoznak a bőr sérülései, úgymint leégés, injekció helye és a horzsolás. Ezt a sérülésre adott reakciót Köbner-jelenségnek nevezik, és arról az orvosról kapta a nevét, aki a XIX. században felfedezte, hogy új pszoriázisos plakkok jelentek meg rajta ott, ahol a lova megharapta.

Egyéb hámsérülések és események, amelyek kiválthatják a pszoriázist: borotválkozás, harapás, horzsolás, súrlódás vagy karcolás, akupunktúra, vegyi anyag vagy ragtapasz által okozott bőrirritáció, tetoválás, leforrázás, bőrgyulladás, feltörés, vitiligo és rüh.

Belső tényezők

A belső tényezők közé tartoznak: stressz, egyes gyógyszerek – pl. lítium, béta blokkolók, kortikoszteroidok és malária-ellenes gyógyszerek– valamint bizonyos, főleg a streptococcusok által okozott fertőzések.

A kiváltó okok egyénenként változhatnak - ami az egyik személy esetében kiváltja a pszoriázist, az a másikra esetleg semmilyen hatással nincs. Leginkább úgy lehet meghatározni, hogy az ön esetében mi váltja ki a fellángolást, ha részletesen megbeszéli állapotát orvosával. Neki megvan a tapasztalata ahhoz, hogy felismerje a lehetséges okokat és segíthet leszűkíteni a listát a tényleges kiváltó okokra.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!