Miért viszket a pikkelysömörös bőr?

Elege van a viszkető érzésből? Nincs egyedül

A pikkelysömör összes tünete közül minden bizonnyal a viszketés a legkellemetlenebb. A pszoriázissal élők 80%-a számol be az állapottal járó viszketésről.

A pruritus néven is ismert viszketés szinte ellenállhatatlan vakarózási ingert kelt. Számos kiváltó oka lehet, például a gyulladásos bőr vagy más általános betegségek.

A bőr gyulladása esetén a szervezet olyan anyagokat választ ki a bőrben, amelyek viszketést okoznak. A száraz bőr is hajlamos a viszketésre.


A sérült bőr vakarásával megakadályozza a gyógyulást.

A viszketés mértéke eltérő lehet

A pszoriázissal élők esetében a viszketés vagy irritáció mértéke lehet enyhe vagy súlyos, a bőr érintettségétől függően. Egyeseknél a viszketés csak egy-egy adott területet érint, míg másoknál az egész testre kiterjed.

Ehhez hasonlóan a viszketés mértéke is jelentősen eltérhet. Míg egyesek csak mérsékelt viszketést tapasztalnak, mások olyan súlyos irritációról számolnak be, hogy a vakarózástól véres sebek keletkeznek a bőrükön.

Bár a vakarózás átmenetileg valóban hozhat némi enyhülést, valójában csak még több gyulladást okoz a bőrön, sőt, az érintett területeken akár léziókat is előidézhet. Ez pedig még több stresszt okoz, így a tünetek egyre rosszabb képet mutathatnak.

Álljon ellen a vakarózási ingernek!

Bár a vakarózástól maga a pikkelysömör nem terjed tovább, de a gyógyulást befolyásolja. A sérült bőr vakarásával megakadályozza a gyógyulást, ezért a tünetek csökkentése érdekében enyhíteni kell a vakarózást kiváltó irritációt.

Ha nagyon erős a vakarózási inger, mindenképpen tájékoztassa erről az orvosát; mondja el, hol és mennyi ideig viszket, milyen erős az inger és hogyan próbálja enyhíteni.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!