Szokjon le a vakarózásról!

Lépjen ki az ördögi körből!

Ha a pszoriázis okozta viszketésnek nem tud ellenállni, ne feledje, hogy a vakarózás hozhat ugyan átmeneti megkönnyebbülést, de még több gyulladást okoz a bőrön, a léziók pedig fájdalmasabbak lesznek, sőt, meg is repedezhetnek.

Ez pedig még több stresszt okoz, így a tüneteink egyre rosszabb képet mutatnak. De van a segítség. A pszoriázissal élők jól ismerik a viszketés/vakarózás ördögi körét, de több lehetőség is van, hogy kilépjenek belőle.


Bármi is a kiváltó ok, a viszketés/vakarózás köréből úgy tud kilépni, ha először a viszketést szünteti meg. A figyelemelterelési technikák sokat segíthetnek.

Válasszon egy másik pótcselekvést!

Figyelje meg, hogy mikor vakarózik, és mi váltja ki a viszketés/vakarózás ciklusát! Vezessen naplót és jegyezze fel, hogy mikor és milyen helyzetekben vakarózik leginkább - figyelje meg, hogy tényleg viszket-e a bőre, vagy csak megszokásból vakarózik!

Bármi is a kiváltó ok, a viszketés/vakarózás köréből úgy tud kilépni, ha először a viszketést szünteti meg. A figyelemelterelési technikák sokat segíthetnek.

Jegyezze fel, hogy mi váltotta ki a viszketést - például a telefonálás vagy a tévénézés - és találjon helyette másik pótcselekvést! Talán a firkálgatást, rajzolást, írást, vagy SMS-küldést?


Válassza azt, ami önnek beválik!

Kezdje azzal, hogy feljegyzi, milyen gyakran vakarózik. Könnyen lehet, hogy meglepő eredményt kap. Általában többet, mint amire számított.

Ezután ha legközelebb vakarózni akar, tartson ki 10 másodpercig. Kell hozzá egy kis gyakorlat, de menni fog.

Ezután a vakarózást váltsa ki valami új viselkedésformával - például szorítsa ökölbe a kezét 30 másodpercig. Ez alatt a 30 másodperc alatt általában elmúlik a vakarózási inger. Így meg tudja törni a krónikus vakarózás ciklusát.

Végül, ha még mindig érzi a viszketést, nyomja meg a területet az ujjaival.

Ha mindennap gyakorolja ezt a technikát, egy idő után azt veheti észre, hogy már nem is kell olyan gyakran vakaróznia. A hidratálókrémek és más készítmények használatával együtt ez a technika segíthet a viszketés kezelésében. Ha sikerül megtörnie a viszketés ciklusát, akkor már vakarózni sem akar annyira, s így nem rontja tovább a helyzetet.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!