Tartsa féken a viszketést!

Tanácsok a vakarózás elkerülésére

A pikkelysömör és a bőrirritáció gyakran együtt járnak, sokan számolnak be a bőr rendszeres és erős viszketéséről. Habár a vakarózás nem terjeszti tovább a betegséget, lassítja a gyógyulását. Hogyan kerülje el? Számos lépést tehet, hogy megbírkozzon a tünetekkel és kontrollálja a viszketést. Itt talál 7 egyszerű tanácsot, melyek segíthetik:

1. Mindenképpen kezelje magát a pszoriázist!

A viszketés enyhítése érdekében az alapvető kiváltó okot - a pszoriázist - kell kezelni. A hidratálókrémek nyugtatják és nedvesen tartják a bőrt, sok krém vagy kenőcs pedig a viszketést és a gyulladást csökkentő összetevőket is tartalmaz.
Tarson bőrápoló krémet az ágya mellett, hogy azonnal be tudja kenni, ha viszketni kezd.


A sérült bőr vakarásával megakadályozza a gyógyulást.


2. Vegyen különleges fürdőt!

A hosszú forró tusolás kiszárítja a bőrt. Vegyen inkább egy langyos, fürdőolajos fürdőt! A víz ne legyen túl meleg, fürdés után dörzsölés helyett itassa fel a vizet törölközővel a bőréről. Használjon bőrápoló krémet vagy olajat, nyáron fényvédő krémet is.

3. Nyugtassa a bőrt az érintett területen!

Tegyen hideg vagy jeges borogatást az érintett területre. Az erős viszketés gyakran égető érzéssel jár, ezért a bőr lehűtésével a vakarózási ingert is csökkentheti.

4. Ne hagyja a bőrt kiszáradni!

A száraz bőr jobban viszket, mint a hidratált, tehát rendszeresen kezelje bőrét hidratáló krémmel vagy kenőccsel.

Télen szárazabb a bőr. A száraz levegő, a fűtés, a szél, a hideg idő, a meleg ruhák, a kevés napfény mind-mind rontják a pikkelysömör tüneteit.
Nyáron az erős légkondícionáló színtén kiszárítja a bőrt. Hidratálja mindig a bőrét és használjon párásítót, főleg télen.

5. Adjon esélyt a testének!

A lábszáron és a térden különösen irritáló lehet a pszoriázis okozta viszketés. Egy hosszú, fárasztó nap végén a gyenge vérkeringés miatt bedagadhat a bokája, tovább súlyosbítva a pszoriázis állapotát. A vádliizmok mozgatásával csökkentse a bőr terheit - állás vagy fekvés közben végezzen térdhajlításokat a vérkeringés és az izmok vérellátásának javítása érdekében.

Ha a lába is érintett, olyan cipőt viseljen, ami kellő levegőzést biztosít, hűvösen és szárazon tartja a lábát. Ne hordjon műanyag cipőt, és használjon szivacsból, parafából készült, vagy vízzel töltött talpbetétet a bőrre gyakorolt nyomás enyhítésére. Kerülje a bőrt és a csontokat egyaránt megterhelő, hegyes orrú cipőket, és ne viseljen műszálas anyagból készült zoknit vagy harisnyát!

6. Álljon ellen a vakarózási ingernek!

Bár a vakarózástól maga a pszoriázis nem terjed tovább, de még több gyulladást okoz a bőrön, a léziók pedig fájdalmasabbak lesznek, sőt, meg is repedeznek. A sérült bőr nehezen gyógyul. Ha emiatt stresszes, a tünetei még tovább rosszabbodhatnak. A figyelemelterelés ezen is segíthet. Jegyezze le, mi váltja ki a viszketést, pédául a telefonálás, tévézés, és keressen helyette más tevékenységet.

A sérült bőr folytonos vakargatásával tulajdonképpen megakadályozzuk a gyógyulást. Emiatt növekszik a stress-szintünk, ezáltal pedig a tünetek tovább súlyosbodnak. Ilyenkor segíthetnek a figyelemelterelési technikák. Jegyezzük fel, hogy mikor jelentkezett ki a viszketés - pl. telefonálás vagy tévénézés közben -, és váltsuk ki ezt a tevékenységet valamilyen más viselkedésformával!

7. Kérjen segítséget az orvostól!

Ha tényleg nagyon zavarja a viszketés, beszéljen erről az orvosával! Lehet, hogy javasol valamilyen alternatív kezelést vagy összeismerteti egy támogató csoporttal, ahol a hasonló helyzetben lévő emberekkel beszélheti meg a helyzet kezelési lehetőségeit.

Ez a hét egyszerű lépés remélhetőleg segítséget nyújt a viszketés ellen. Ne feledje, nincs egyedül, és közel a segítség! Csak kérni kell.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!