Vessen véget az álmatlan éjszakáknak!

Néhány tipp a jó alváshoz

Nincs egyedül, ha úgy érzi, hogy a pszoriázis fellobbanásakor rosszabbul alszik. Viszont a jó alvás rendkívül fontos.

Az alváshiány növeli a stressz, az idegesség és a depresszió kialakulásának esélyét. Emellett az alváshiány nem csak a hangulatot befolyásolja, hanem az élet más területeit is, a munkától a társasági életen át a baráti és intim kapcsolatokig.

Készüljön fel az alvásra!

Szerencsére számos egyszerű megoldás áll rendelkezésre:

  • A hálószoba hőmérséklete legyen megfelelő! A legtöbb ember jobban alszik, ha a szoba kicsit hűvösebb.
  • Sötétítse el a szobát! A fény hatására csökken az alvást elősegítő melatonin hormon szintje. Sötétben a szervezet több melatonint állít elő, így jobban alszunk.
  • Figyeljen arra, hogy az ágya legyen kényelmes, az ágynemű pedig friss, tiszta. Viszont az ágynemű mosásához ne használjon olyan szert, ami irritálhatja a bőrt.
  • Tartson hidratáló krémet az ágy mellett. Ha felébred, vakarózás helyett inkább ezt a nyugtató krémet vigye fel a bőrére.
  • Az ágyban ne viseljen vakarózásgátló kesztyűt, mert attól melege lesz és még erősebb lesz a vakarózási inger.

A legtöbb ember alvásritmusa visszatér a normális kerékvágásba, tehát ha emiatt stresszel, azzal csak a saját dolgát nehezíti meg.

Lélegezzen mélyeket!

Ha nyugtalan az éjszakája, és idegesíti, hogy nem tud aludni, próbáljon ki néhány relaxációs technikát: Lassan vegyen egy mély levegőt és számoljon el 10-ig. Tartsa benn a levegőt néhány másodpercig, majd fújja ki és számoljon el 10-ig. Ismételje meg az egészet ötször, vagy addig, amíg jobban nem érzi magát.

Nyugtassa le az elméjét! Gondoljon valamilyen nyugtató színre, pl. világos rózsaszínre, sárgára vagy mályvaszínre. Majd képzelje el, ahogy körülöleli ez a békés árnyalat.

Meditációval is elterelheti figyelmét a problémáról. Az egyik legkönnyebb meditációs technika, ha valamilyen egy-két szótagból álló szóra koncentrál - például: AL-VÁS. Ismételgesse a szót a légzése ritmusában. Egy kis gyakorlással elérheti, hogy az elméje egyre könnyebben és gyorsabban kapcsoljon ki és nyugodjon meg.

A másik lehetőség, ha lefekvés előtt néhány órával szán 20-30 percet az "aggodalmai kezelésére", ezalatt készít egy listát róluk. Ha így lejegyzi őket, akkor a gondolatai nem fognak folyton ekörül forogni és ébren tartani, emellett a gondok egy papírra leírva már nem is tűnnek annyira súlyosnak.

És az alvás...

Végül pedig az a legfontosabb, hogy adjon magának elég időt és ne aggódjon túl sokat. A legtöbb ember alvásritmusa végül visszatér a normális kerékvágásba, tehát ha emiatt stresszel, azzal csak a saját dolgát nehezíti meg.

Mindig értesüljön a pikkelysömörről szóló legfrissebb cikkeinkről, szolgáltatásainkról! Regisztráljon a QualityCare™ hírlevélre!