Információk hozzátartozóknak

Hozzátartozóként az Ön szerepe nagyon fontos!

A pszoriázishoz hasonló krónikus betegséggel gyakran nehéz együttélni. A kutatások azt mutatják, hogy a hozzátartozók, barátok, ismerősök támogatása elengedhetetlen a pszoriázissal élők megfelelő életminőségének kialakításában. Hozzátartozóként az Ön szerepe nagyon fontos!

Csatlakozzon most, és tudjon meg többet a pszoriázissal való együttélésről!

A QualityCare™ elsősorban a pszoriázissal élők számára készült, de a hozzátartozóknak, barátoknak, ismerősöknek is hasznos, ha csatlakoznak a QualityCare™-hez. A QualityCare™ az Ön számára is ugyanazt nyújtja, mint a pszoriázissal élőknek. A regisztráció után alaposabban megismerheti a pszoriázissal való együttélést, valamint tippeket és ötleteket kaphat szeretteinek támogatásához. Számos különböző témakörben olvashat cikkeket, melyek jó kiindulási alapot jelentenek a pszoriázissal élő baráttal vagy családtaggal folytatott beszélgetésekhez.
Ha pszoriázissal érintett személy környezetében élünk, akkor betegsége a saját életünkre is hatással van. Akárcsak a rokonnak vagy barátnak, nekünk magunknak is meg kell birkóznunk a helyzettel. Ha ezt felismerjük, könnyebben tudunk szembenézni a helyzettel. Tudjon meg minél többet a betegségről! Adja meg a kellő támogatást barátjának vagy rokonának, de ne feledkezzen meg a saját szükségleteiről sem! Ha Önnek is segítségre van szüksége, forduljon bizalommal közelebbi környezetéhez vagy egy szakemberhez. A pszoriázis komoly betegség lehet, de ettől még Ön és szerettei teljes életet élhetnek.

Hogyan nyújtsunk támogatást?

A barátok és rokonok jelentős szerepet játszhatnak a pszoriázissal élők életében. Három terület, ahol segíthetünk:

  • Tudjunk meg minél többet: A betegség és következményeinek megértése fontos lépés a pszoriázissal élő szeretteink támogatásában. Ismerjük meg a tüneteket, az okokat és a kezelési módokat! A QualityCare™ segítségével alapos ismereteket szerezhetünk.
  • Segítsük a kezelést: A legtöbb érintett legalább egy, de gyakran több különböző készítményt is használ. A pszoriázissal élők kezelését többféle módon is segíthetjük. Biztathatjuk, hogy menjen el az orvoshoz, akár el is kísérhetjük. Ezzel támogatjuk szerettünket, hogy kellő figyelmet fordítson az orvosi kezelésekre. A helyi kezelés alkalmazásánál is tudunk segíteni, legalább azzal, hogy figyelmeztetjük, nehogy megfeledkezzen róla. A pszoriázis otthoni kezelése általában időigényes, ezért egy bátorító és ösztönző barát, vagy családtag sokat segíthet a kezelés menetének betartásában.
  • Segítsünk a stressz oldásában: Mára már ismert a stressz és a pszoriázis közötti erős összefüggés. A stressz kiválthatja a pszoriázis fellángolását, ez pedig még több stresszt okoz. A stressz kezelése a pszoriázis kezelésének elengedhetetlen eleme. Igyekezzünk kevésbé feszült környezetet biztosítani a pszoriázissal élő barát vagy családtag számára, legyünk figyelmesek és együttérzők. Számos relaxációs technika is rendelkezésre áll mind a stressz, mind pedig a pszoriázis bizonyos tünetei, pl. a viszketés enyhítésére. Pl.: Jóga, vizualizáció és meditáció - csak hogy néhányat említsünk. Ösztönözzük szerettünket, hogy próbálja ki ezeket a technikákat!

Kérdezzük meg, hogyan segíthetünk!

Mindenki más-más módon éli meg a pszoriázist. A segítséget mindig az adott személy szükségleteihez kell igazítani. Ne feltételezzük előre, hogy szerettünknek mire van szüksége, inkább kérdezzük meg! Legyünk elérhetők - de ne túl rámenősek.
Akinek túl sokat segítenek, úgy érezheti, hogy lekezelik, vagy nem tisztelik. A pszoriázissal élők számára az okozza a legtöbb frusztrációt, hogy úgy érzik, nem urai a saját életüknek. Fontos, hogy a segítségünkkel ne tehetetlenebbnek, hanem önállóbbnak érezze magát. Ha átvesszük az élete és a kezelése feletti irányítást, könnyen lehet, hogy elutasítóvá válik. A célunk az, hogy ő vegye kezébe az irányítást.