Hogyan hatnak a helyi készítmények?

Tudjon meg többet a helyi készítmények hatóanyagairól!

Keratolitikus készítmények

A keratolitikumok segítenek a pikkelyek felpuhításában és eltávolításában. Közülük a szalicilsavat alkalmazzák a leggyakrabban. A bőr külső rétegének lehámlasztása és felpuhítása segíthet a pszoriázissal élőknek a plakkok kezelésében. Emellett elősegítheti, hogy más helyi készítmények könnyebben a bőrbe jussanak. A keratolitikumok testápoló, gél, szappan és sampon formájában is kaphatók, általában vény nélkül. 

A nagy koncentrációjú keratolitikus készítmények irritációt okozhatnak, ha túl sokáig maradnak a bőrön. A másik mellékhatásuk: a hatóanyag gyengítheti a hajhagymákat és átmeneti hajhullást idézhet elő.

Kátránytartalmú készítmények

A kátrány szénszármazék, amely lassíthatja a bőrsejtek érési folyamatát, valamint csökkentheti a gyulladást és az irritációt. Többféle koncentrációban és hordozóanyagban kapható, pl.: sampon, kenőcs, stb. Minél nagyobb a koncentráció, annál erősebb lehet a hatása. Az enyhe kátránytartalmú termékek általában vény nélkül beszerezhetők. 
A kátrány lehetséges mellékhatásai közé tartozik az irritáció, bőrpír, illetve a bőrszárazság. Foltokat hagyhat a ruhán és az ágyneműn, valamint, főleg világos haj esetén, színelváltozást okozhat. Ne feledjük, hogy a kátrány érzékenyebbé teszi a bőrt a napsugárzásra, és a hatása 24 órán át tarthat! Tehát kátrány alkalmazása esetén ajánlatos naptejet, napvédő krémet használni. 

Szteroidok

Gyulladáscsökkentő hatásuk révén a szteroidok (kortikoszteroidok) enyhítik a bőr duzzadtságát és a viszketést, valamint gátolják a bőrsejtek termelődését. A szteroidok többféle hatóerejű formában és hordozóanyagban kaphatók. 
A szteroidok egyik lehetséges mellékhatása a bőrkárosodás - amit atrófiának is nevezünk. A bőr elvékonyodásaként vagy a pigmentáció változásaként is jelentkezhet. Nagy bőrfelületen vagy hosszabb távon alkalmazva a szteroidok a bőrön keresztül a szervezetbe jutnak és így a belső szervekre is hatást gyakorolnak. 

D-vitamin

A D-vitamin - bizonyos szintetikusan előállított formáiban - lassíthatja a bőrsejtek érési folyamatát. Ezáltal segíti a pszoriázisos léziók javulását. A szintetikus D-vitamin akkor hat megfelelően, ha legalább két vagy három héten át alkalmazzák. A D-vitamin alapú helyi készítmények többféle hordozóanyagban, pl. krém, testápoló és hab. Gyakran helyi szteroiddal kombinálva készülnek.

A helyi D-vitamin kezelés lehetséges mellékhatásai a bőrirritáció, (égő, maró érzés). 

Szteroid és D-vitamin kombinációja

Egyes helyi készítmények a szintetikus D-vitamin és szteroidok kombinációját tartalmazzák. Ezáltal mind a szteroidok gyulladáscsökkentő, mind pedig a D-vitamin sejtnövekedés-lassító hatása érvényesül. A kombinált termékek gél, kenőcs és hab formájában kaphatók.

Retinoid

A retinoid az A-vitamin szintetikus formája. Befolyásolhatja a sejtek önszabályozását, ezáltal segíthet a bőrsejtszaporodás kontrollálásában és a sejtnövekedés lassításában. 

A helyi retinoid kezelés lehetséges mellékhatásai közé tartozik a bőrirritáció és a száraz bőr. Érzékenyebbé teszi a bőrt a napfényre, ezért fontos, hogy a kezelés során napvédő terméket használjunk vagy megfelelő védőruházatot viseljünk. 

Antralin

Az antralin az araroba fa kérgéből kinyert vegyi anyag szintetikus változata. A bőrre kenve lassítja a pikkelysömör esetében tapasztalt gyors bőrsejt növekedést.

Az antralin esetleg okozhat bőrirritációt, foltot hagyhat a ruhán, valamint elszíneződést okozhat a bőrön és a hajon, de nincsenek ismert hosszú távú mellékhatásai.