Hogyan hatnak a szájon át szedhető (orális vagy per os) készítmények?

Tudjon meg többet a szájon át bevehető készítmények hatóanyagairól! 

A szájon át szedhető készítmények az egész szervezetre hatnak, azaz szisztémás hatásúak. A készítményeket általában a közepesen súlyos pikkelysömör vagy pszoriázisos ízületi gyulladás kezelésére alkalmazzák.

Az alábbiakban bemutatjuk az orális terápiák leggyakoribb formáit.

Metotrexát

A metotrexát elnyomja az immunrendszert, és csökkentheti a pikkelysömör tüneteit. Pszoriázisos ízületi gyulladás, valamint reumás és egyéb gyulladásos megbetegedések esetén is alkalmazzák.  A metotrexát gyulladáscsökkentő hatású és gátolja a bőrsejtek  gyors növekedését.

A metotrexát tabletta formájában is kapható. Általános adagolása: hetente egyszer. Bizonyos esetekben injekció formájában is alkalmazzák. 

A metotrexátnak számos komoly mellékhatása lehet; fontos, hogy rendszeres orvosi felügyelet és iránymutatás mellett használják. Hatással lehet a máj működésére, alkohol fogyasztása ellenjavallott. Az orvosok rendszeres vérvizsgálattal győződnek meg arról, hogy a szervezet biztonságosan dolgozza-e fel a készítményt.

Cyclosporin

A cyclosporint főleg közepesen súlyos pikkelysömör vagy izületi érintettség kezelésére alkalmazzák. Az immunrendszer elnyomásával és ezáltal a bőrsejtek szaporodásának lelassításával fejti ki hatását. A cyclosporint általában naponta kell bevenni, vagy kapszula, vagy pedig orális keverék, pl. ivólé formájában.

A cyclosporin potenciális mellékhatásai közé tartozik a vesekárosodás, vesebetegség és a rák magasabb kockázati szintje. A metotrexáthoz hasonlóan, a cyclosporin szedése esetén is fontos a rendszeres kontrollvizsgálat.

Retinoid

A retinoid az A-vitamin szintetikus formája. A retinoid befolyásolhatja a bőrsejt-szabályozást és segíthet a bőrsejtszaporodás kontrollálásában, ezáltal lassúbb sejtnövekedés érhető el. A retionoidot közepesen súlyos pikkelysömör esetében alkalmazzák. Az orális retinoid gyógyszerek kapszula formájában készülnek, jellemző adagolásuk: naponta egyszer.

Az orális retinoidnak komoly mellékhatásai lehetnek, úgymint: hányinger, ízületi és izomfájdalom, fejfájás, terhes nők esetében születési rendellenesség, valamint mentális és pszichikai elváltozások.