Hogyan működik a fényterápia?

Ismerje meg részletesebben a fényterápia különböző típusait!

Minden fény hullámhossz-tartományokba sorolható. Az ibolyántúli fény (UV-fény) hullámhossza annyira alacsony, hogy az emberi szem számára nem is látható. Hullámhossza alapján további alkategóriákba osztható. A pikkelysömör kezelésére az UVA és az UVB fényt használják.

UVB-terápia

Az ibolyántúli B (UVB) az UV-fény egyik, szűk hullámhossz-tartománya. Közvetlenül bejut a bőrbe és lassítja a bőrsejtnövekedést. A pikkelysömörrel élők esetében segít a bőrsejtek  gyors növekedésének lassításában.

UVA- és PUVA-terápia

Az ibolyántúli A (UVA) hullámhossza nagyobb, mint az UVB-é.  Mélyebbre tud hatolni a bőrbe.  Az UVÁ-t egy fényérzékenyítő gyógyszerrel, a psoralennel együtt alkalmazzák. Együttesen ezt a kezelést PUVÁ-nak (Psoralen + UVA) nevezzük.
Mind az UVB-, mind a PUVA-terápia általában bőrgyógyászati klinikán vagy kórházban történik. Hosszabb időn át alkalmazott rendszeres kezelést igényel.

Klímaterápia

A pikkelysömör kezelésére a természetes fény is alkalmazható. Az ilyen kezelést általánosságban klímaterápiának nevezzük. Többnyire azzal jár, hogy a beteg olyan helyre utazik, ahol orvosi felügyelet mellett több napsütés éri. A klímaterápia keretében a természetes napfényt gyakran alkalmazzák együtt az ásványvíz-fürdővel, valamint rendszeres hidratálással védik a bőrt a kiszáradástól.

Minden fényterápia hasonló potenciális mellékhatásokkal jár. A fény bőrpírt, viszketést és égő érzést okozhat. A napozás tekintetében nagyon óvatosan kell eljárni, kivéve, ha a kezelés részét képezi. A hosszú ideig tartó napozás, illetve UVA- vagy UVB-kezelés növelheti a bőrrák kockázatát. A PUVA hányingert is okozhat.