Injekcióban beadható készítmények

Az injekcióban beadható készítmények hatása a pikkelysömörre

Az úgynevezett biológiai terápiák bevezetése óta számos új készítmény került forgalomba, amelyeket injekcióval vagy intravénás infúzióval adnak be. A régebb óta ismert és általában szájon át alkalmazott szisztémás készítményt, a metotrexátot is be lehet adni injekcióval.  A metotrexátról a szájon át alkalmazott gyógyszerekről szóló részben talál további információkat.

Biológiai & biohasonló gyógyszerek

Biológiai gyógyszereknek a szisztémás készítmények egyik típusát nevezzük. Nagyobb és összetettebb molekulák. Mindegyik más-más módon nyomja el az immunrendszert, ahol bizonyos fehérjéket céloznak meg. Az immunjelek blokkolásával a hatóanyagok enyhíthetik a pikkelysömör tüneteit.

Minden biológiai gyógyszer közös jellemzője, hogy általában súlyos pikkelysömör vagy ízületi érintettség esetén alkalmazzák. A biologikumok az utóbbi tíz évben jelentek meg a piacon és a társadalombiztosítás számára kifejezetten drága készítményeknek számítanak, ezért viszonylag kevés beteg számára érhetők el.

Az immunrendszer csökkent működése miatt mellékhatásai lehetnek a vírusos vagy bakteriális fertőzések. Légzőszervi fertőzések, megfázás, hasmenés és a tuberkulózis magasabb kockázati szintje figyelhető meg. A biologikumok viszonylag új készítmények, ezért a kezelés hosszú távú hatásairól egyelőre keveset tudunk.

A biohasonló gyógyszerek a biologikumok generikus másolatai.