A bőrre kenhető készítmények számos különböző formában készülnek

Tudjon meg többet a helyi készítmények különböző formáiról!

A helyi készítmények víz-, alkohol-, olaj-, vagy glikol- és egyéb alapúak lehetnek, amihez adalékanyagokat, pl. tartósítószert és illatanyagot kevernek. A különböző formátumú készítményeknek különbőző funkciója lehet. Pl. egy bizonyos testfelület kezelése, hidratálás vagy egy hatóanyag bőrbe jutásának elősegítése és ezáltal a kezelés hatékonyságának növelése.

h3>A helyi készítmények különböző formái

A pikkelysömör tüneteire felírt helyi készítmények leggyakoribb formái:

  • Oldat: Olyan folyadék, amelyben egy hatóanyagot (többnyire port), oldottak fel. A folyadékalap általában alkohol vagy víz, de lehet olaj vagy aceton is.
  • Gél: Többféle gél forma is létezik. Van köztük olajalapú, de víz-, vagy alkoholalapú is. Általában gyorsabban szívódnak fel, mint a kenőcsök és gyakran alkalmazzák a fejbőrön vagy a hajlatokban.
  • Testápoló: Általában olajból, vízből és esetleg alkoholból álló keverékek. Az oldatnál sűrűbb állagúak és általában jobban hidratálnak mint az oldatok vagy a gélek.
  • Krém: Olaj és víz keverékei. Általában sűrűbb állagúak, mint a testápolók és nem folynak. A hidratáló hatásuk közepes.
  • Kenőcs: Olaj és víz keverékei, magas olajtartalommal. Ápolják a száraz bőrt, de felszívódásuk tovább tart, valamint foltot hagyhatnak a ruhán és az ágyneműn.
  • Hab: A habkészítmény egy vagy több hatóanyagot tartalmazó folyadék, nagy térfogatú gázban eloszlatva. A habok pl. spray-ben vagy aeroszolban tárolhatók. Hasonló lehet a borotvahabhoz, de lehet sokkal kisebb flakonban is. A habban lévő zsiradék mennyiségétől függ a hidratáló képesség mértéke.
  • Spray: Nagynyomású flakonban tárolt oldatok. A hagyományos spray-k alkohol alapúak és a bőrrel érintkezve csípő érzéssel járnak.
  • Sampon: A fejbőrön lévő pikkelysömör kezelésére alkalmas, melyet be kell dörzsölni a fejbőrbe.
  • Felvivő eszközök: Nem befolyásolják a készítmény formáját. Ezek az eszközök a helyi készítmény tárolására és alkalmazására szolgálnak, a segítségükkel az anyag célzottabban, illetve a kéz érintése nélkül vihető fel a bőrre. A fejbőrön vagy a nehezen elérhető helyeken lévő pikkelysömör esetében különösen hasznosak lehetnek.

A hidratálás fontos

A pikkelyes bőr könnyen kiszárad, ezért a fellobbanások közötti időszakban is fontos a bőr hidratáltsága. Az olajalapú készítmények hosszabb ideig hidratálják a bőrt, és elősegíthetik a hatóanyag bőrbe jutását. Ugyanakkor a felszívódásuk tovább tart, valamint kényelmetlenebb az alkalmazásuk a fejbőrön vagy a hajlatokban. A víz vagy alkoholalapú készítmények esetében különösen fontos, hogy figyeljen a bőr megfelelő hidratáltságára.